MENIU

Ce efecte are includerea României în indicele JP Morgan

JP Morgan

JP Morgan va include de joi obligațiunile guvernamentale ale României în indicele său global pentru piețele emergente recomandate investițiilor, o decizie care ar trebui să ajute la menținerea costurilor de împrumut ale țării la un nivel minim record, transmite Reuters, potrivit AGERPRES.

România este al doilea stat din estul emergent al Uniunii Europene — după Polonia — care se va alătura celor 13 țări incluse în 'GBI-EM Global Diversified 15 percent cap index", unde sunt și obligațiunile guvernamentale în monedă locală din Turcia, Brazilia, Malaezia și Rusia. Titlurile de stat emise de România vor avea inițial o pondere de 1,65%, a anunțat JP Morgan.

Anunțul potrivit căruia JP Morgan va include România, al doilea cel mai sărac stat din UE, în acest indice a majorat în ultimele săptămâni cererea pentru obligațiunile guvernamentale în lei și a sprijinit moneda.

Decizia JPMorgan vine după ce, în luna mai a acestui an, agenția de evaluare financiară Standard & Poor's a îmbunătățit ratingul atribuit României, la 'BBB minus' de la 'BB plus', pe fondul creșterii economice și al menținerii disciplinei fiscale din partea Guvernului. 'BBB minus' este primul rating din categoria investment grade, recomandat pentru investiții.

Standard & Poor's era singura mare agenție de rating care menținea România în categoria ''junk' (nerecomandată pentru investiții), în condițiile în care Fitch și Moody's plasează încă de anul trecut România în rândul statelor cu risc scăzut pentru investiții.

Mai multe articole despre:
România efecte indice JP Morgan includere are