MENIU

Ce drepturi au salariații detașați în afara țării

Angajati detasati în UE

Salariatul detașat într-o altă țară ar trebui să beneficieze de legislația statului care îi este mai favorabilă, arată avocatul Adrian Cuculis. În caz de conflict de muncă, unde se adresează salariatul și la ce instanță depune acțiunea?

Detașarea în sine este un proces prin care, de esență, angajatul este mutat într-un alt mediu și practic echivalează cu schimbarea locului de muncă.

De asemenea, trebuie să știți că detașarea se poate face în România dar și în afară țării, atât pe teritoriul unui stat membru dar și în afara acestuia.

În funcție de locul de muncă ocupat, prin contractul de muncă, se pot stipula INTERDICȚII de detașare, în așa fel încât salariatul să fie sigur, că nu va pleca din acel loc.

Potrivit Codului Muncii, art.45, "detașarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziția angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepțional, prin detașare se poate modifica și felul muncii, dar numai cu consimțământul scris al salariatului".

Astfel prin definiția data detașării, de către leguitor identificăm ipoteză în care angajatul detașat ar putea să-și facă griji cu privire la noul sau loc de muncă în sensul că dacă va beneficia de condiții și salarizări mai puțin bune decât la locul de muncă de unde a fost detașat, sau dacă are dreptul de preferință, explică avocatul pe Indrumari-Juridice.eu.

Mai multe aici

Mai multe articole despre:
Adrian Cuculis