MENIU

Ce DISTRUGERI poate PROVOCA în BUCUREȘTI, un CUTREMUR PUTERNIC, din zona VRANCEA

Programul de consolidare a blocurilor a fost un fiasco, iar dacă pământul s-ar zgudui ca în ’77, autoritățile nu ar ști care sunt pașii de urmat pentru a reduce pagubele. România a fost zguduită de zeci de cutremure în 2014, iar anul acesta a început la fel. Într-o singură zi s-au înregistrat două seisme: unul de 4,2 de grade pe scara Richter și unul de 3,9 grade. Directorul Institutului Național de Fizică a Pâmântului, Mircea Radulian, a explicat, în 2014, că nu ar trebui să ne îngrijoreze numărul acestora, ci faptul că multe au avut magnitudine peste sau aproape de 4 grade pe scara Richter, scrie evz.ro. 

Cât de pregătită este România pentru un cutremur puternic? Un raport finalizat recent de către inspectorii Curții de Conturi a României și obținut de EVZ arată că autoritățile locale și cei care ar trebui să acționeze în cazul unui seism puternic nu dețin toate informațiile necesare pentru a acționa, iar dacă astăzi ar fi un cutremur puternic, ar fi haos.î

Stăm bine pe hârtie, prost în realitate

Denumit „Raport privind eficența și eficacitatea programelor și măsurilor întreprinse în scopul de a preveni efectele unui cutremur major în municipiul București”, documentul face o radiografie care arată exact ce se va întâmpla în cazul unui cutremur cu o magnitudine mai mare de 7 grade pe scara Richter. Autoritățile locale nu știu unde se vor produce cele mai mare pagube, nu știu cum să gestioneze și să distribuie uniform ajutoarele alimentare și umanitare, iar sistemul informatic, care ar trebui să aibă toate datele necesare coordonării unei astfel de catastrofe, a fost uitat: el conține abia 40% din datele necesare.

Mai multe pe evz.ro