MENIU

Ce boli se pot ascunde în spatele aftelor și din ce cauză apar acestea. Iată ce spun medicii!

Aftele bucale sunt ulcere recurente mici, bine circumscrise. Ele apar la 25 % din populaţie cel puţin o dată pe parcursul vieţii, la intervale neregulate. Află ce boli se pot ascunde în spatele acestora.

Ulcerele aftoase pot fi extrem de supăratoare deoarece genereză durere în timpul meselor sau chiar la vorbit. Uneori, poate apărea o senzaţie de arsură locală cu ore sau zile înainte de apariţia leziunilor. În general, stomatita aftoasă apare mai frecvent la femei, la categoria de vârstă 10-40 ani.

Medicii sunt de părere că apariţiile aftelor pot fi determinate de o serie largă de factori. Astfel, pot apărea din cauza deficitului de fier, acidului folic şi vitaminei B12. De asemenea, o altă cauză poate fi lipsa vitaminelor B1, B2, B6.

Potrivit descopera.ro, și traumatismele cronice produse de anumite lucrări dentare care nu se potrivesc, disbioza mucozala orală, medicamentele antiiinflamatorii, drogurile, stresul, anxietatea, gura uscată, infecțiile fungice, alergiile alimentare. Ciocolata, cafeaua, nucile, brânzeturile sunt alți factori ce determină apariția acestora.

Dacă ulcerele aftoase apar la interval de 3 săptămâni, e posibilă infecția cu HIV. De asemenea, infecțiile virale precum herpesvirus, citomegalovirus, Coxsackie, varicela, sifilis sunt de luat în calcul.