MENIU

CE ASCUNDE BUCUREŞTIUL? Reportaj în canalele subterane ale Capitalei

CE ASCUNDE BUCUREŞTIUL? Reportaj în canalele subterane ale Capitalei / Foto: Daily Mail
<p>CE ASCUNDE BUCUREŞTIUL? Reportaj &icirc;n canalele subterane ale Capitalei&nbsp;</p>

"Numit, cândva, 'Micul Paris', Bucureştiul este un oraş împânzit de palate în stil baroc, cu trei bulevarde principale. Este ceea ce vezi la suprafaţă pentru că sub conace şi pieţe simbolice există o altă lume, cea a canalelor, unde trăiesc bolnavi de SIDA, TBC şi drogaţi. Un Bucureşti, care nu este accesibil turiştilor". Astfel începe un editorial despre capitala noastră, publicat de tabloidul Daily Mail, în săptămâna dinaintea alegerilor europene. România şi imigranţii ei au revenit în atenţia presei şi a politicienilor britanici ca subiect de campanie electorală.

Cel mai nou membru al clubului european a lucrat din greu la suprafaţă pentru a se redefini. Există, însă, o Românie subterană, locuită de copiii orfani care au părăsit leagănele imediat după 1989.

Reportajul jurnaliştilor britanici începe în canalele de sub Gara de Nord, unde orfanii de care statul ar fi trebuit să se îngrijească se droghează mai tot timpul. Copiii care au ajuns să aibă copii la rândul lor sunt dependenţi de droguri, toţi au virusul HIV, iar un sfert dintre ei au TBC, precizează Daily Mail.

Drogul pe care îl folosesc aceşti oameni este aurolacul, iar în tunelurile de la Gara de Nord el este adus de Bruce Lee sau Regele din Canal. Acesta e un copil abandonat de mamă la trei zile după naştere, în perioada dinainte de '89.

"Când Ceauşescu a fost dat jos, eu am fost alungat din orfelinat. De atunci, copil fiind, trăiesc în canale la fel ca mulţi alţii", le-a povestit ziariştilor Bruce Lee, acum un adult, care are corpul plin de tatuaje şi care umblă cu lanţuri agăţate de el.

Ca Regele al Canalelor de la Gara de Nord, Bruce Lee îi protejează pe copii de prădătorii sexuali. El plăteşte bani pentru protecţie unei bande locale. Aceeaşi realitate subterană se întâlneşte şi în tunelul de sub Hotel, unde au filmat jurnaliştii de la Channel 4.

Reportajul va fi difuzat în această seară, la ora 19:00, ora Londrei, 21:00, ora Bucureştiului.