MENIU

Profesorii trag un semnal de alarmă. Ce ar trebui toți părinții să știe înainte de începerea școlii

Începe școala, iar pentru unii copiii asta înseamnă confruntarea cu numeroase dificultăți pe care uneori părinții tind să le trateze cu indiferență. Mai mulți psihologi și profesori din SUA au alcătuit o listă cu câteva dintre acestea și explică ce ar trebui făcut ca cei mici să se bucure din plin de noul an de studii.

Mutarea la o nouă școală sau plecarea celui mai bun prieten

Dacă cel mic va începe cursurile la o altă unitate de învățământ, ori dacă cel mai bun prieten al său din clasă s-a mutat, e posibil ca începutul de an școlar să nu fie o experiență plăcută pentru el, iar asta, susțin psihologii, se poate transforma într-o problemă pe termen mai lung dacă nu este gestionată corect de părinți.

Părinții n-ar trebui să ignore sau să considere lipsite de importanță prieteniile pe care cei mici le leagă la școală, ci ar trebui să fie atenți la ele și să le lase să se dezvolte. Totuși, ele trebuie să fie relații ”sănătoase”, în care să nu existe riscul ca cel mic să fie profund afectat de comportamentul amicului.

Un celebru profesor din New Jersey, SUA, Monica Goncalves, susține că părinții ar trebui să le explice copiilor ce înseamnă o ”prietenie sănătoasă”. Dacă cei mici înțeleg asta, vor evita să se apropie de persoane care i-ar putea răni, scrie ”Huffington Post”.

Prea multe activități extrașcolare

Potrivit unui alt caru didactic, Amy Rosno, managementul timpului este una dintre cele mai mari lupte pe care trebuie să le ducă elevii în septembrie. "Copiii din ziua de azi au foarte multe activități în orar dincolo de programul obișnuit de la școală”, spune Rosno.

Pentru elevii din ciclul primar, diminuarea numărului activităților extracurriculare de la începutul anului școlar îi poate ajuta atât pe ei, cât și pe părinți să treacă mai ușor de la vacanță la perioada de cursuri. Activitățile suplimentare pot fi adăugate înapoi în programul lor odată ce orarul de la școală este clar și cei mici s-au obișnuit cu el.

Prea puțină tehnologie

Știm bine că prea multă tehnologie dăunează dezvoltării copiilor, dar și prea puțină îi poate afecta.

Tehnologia este întotdeauna element de frustrare, spune Rosno. Părinții își pot ajuta copiii să evite să se simtă mai puțin pregătiți din acest punct de vedere decât colegii lor aflând ce fel de dispozitive tech urmează să folosească în noul an școlar și oferindu-le ocazia să se familiarizeze cu acestea înainte de începerea cursurilor.

Ministerul Educaţiei retipăreşte manualul de Geografie. Facuta, 150.000 de euro

Mai multe articole despre:
şcoală elevi copii clasă orar început an şcolar