MENIU

Ce anvelope sunt bune pentru mașina ta? (P)

Ce anvelope sunt bune pentru mașina ta? (P)

Anvelopele montate pe mașina pe care o conduci pot schimba radical experiența ta la volan, atât în sens pozitiv, cât și în sens negativ. E necesar să investești într-un set de anvelope calitativ, care să îți asigure confortul, dar mai ales călătorii viitoare lipsite de evenimente mai puțin plăcute. 

Cum filtrezi atâtea oferte peste care poți da în mediul online și cum știi care cauciucuri sunt cele mai potrivite pentru tine îți vom spune în cele ce urmează. Am creat pentru tine un mic ghid pe care ar trebui să îl urmezi pentru a ajunge la setul de anvelope perfect pentru mașina ta. Iată care sunt pașii pe care îi ai de parcurs.

1. Ce tip de mașină conduci?

Atunci când a ieșit pe ușa fabricii, mașina pe care o conduci acum era echipată cu anvelope OE (acronimul de la Original Equipment). Firul logic ar trebui să te facă să te îndrepți tot către acest tip de cauciucuri, pentru care ai garanția că sunt cele mai bune dintre toate câte există. Totuși, anvelopele OE nu sunt neapărat cele mai indicate pentru autoturismul tău, întrucât acestea au fost create pentru a fi potrivite pentru mai multe modele de mașini.

Tipurile de pneuri către care ar trebui să te îndrepți nu trebuie să fie neapărat OE, așadar, ci pot fi și aftermarket.

2. Ce dimensiuni au anvelopele montate pe mașină?

Fiecare mașină are câteva dimensiuni omologate pentru anvelope, de la care nu trebuie să te abați. În cartea tehnică a autoturismului tău vei găsi informațiile referitoare la mărimile de cauciucuri dintre care poți alege, dar și pe capacul de la rezervor, stâlpul portierei șoferului sau în interiorul torpedoului. Dacă nu vrei să te complici prea mult, găsești aceste informații chiar pe vechile cauciucuri, cele pe care te pregătești să le schimbi. 

Să luăm un exemplu, poate cel mai comun. Anvelopele 195/65R15 sunt cele care au lățimea de 195 de milimetri, raportul de înălțime de 65% și diametrul de 15 inchi. R-ul reprezintă prescurtarea de la Radial, care înseamnă că anvelopa are cordurile din carcasă dispuse într-un unghi de 90 de grade față de linia mediană a cercului anvelopei.

Mai toate autoturismele folosesc cauciucuri cu o construcție radială, de la SUV-uri 4X4 până la mașini mici. 

3. Ce indice de sarcină au cauciucurile?

Masa maximă pe care o anvelopă o poate susține se numește indice de sarcină sau de încărcare și poate fi găsit inscripționat pe lateralul cauciucului. De exemplu, în cazul anvelopelor 195/65R15 91T indicele de sarcină este 91 și arată capacitatea de încărcare a pneului, care este de maximum 615 kilograme. Așadar, mașina, cu tot cu încărcătură, nu trebuie să depășească greutatea totală de 2.460 de kilograme având montate aceste cauciucuri. 

Dacă dorești să transporți greutăți mai mari decât maximul admis, îți recomandăm să te îndrepți către cele inscripționate cu XL, care înseamnă extra load și se referă la anvelopele create special pentru a susține sarcini foarte mari. 

4. Ce indice de viteză are anvelopa?

Nu în ultimul rând, atunci când cumperi sau faci o comandă de cauciucuri noi, e important să afli și care este indicele de viteză al anvelopei. Acesta este simbolizat de o literă și reprezintă viteza maximă admisă pentru o deplasare în siguranță. De pildă, dacă observi însemnul T pe lateralul unei anvelope de iarnă, acest simbol se traduce prin faptul că nu este recomandată depășirea vitezei de 190 de kilometri la oră când le utilizezi pe mașină. 

Mai ține cont și de stilul tău de șofat, atunci când cumperi anvelope noi, și nu uita să nu faci rabat la calitate, de dragul unei economii care s-ar putea să te coste, în viitor, mai mult.

Mai multe articole despre:
anvelope