MENIU

CE: Alimentația în școli poate contribui semnificativ la reducerea obezității infantile

<p>Proiect naţional &icirc;n şcoli</p>

O treime dintre copiii europeni sunt supraponderali sau obezi și, prin urmare, riscă să contracteze boli care pot fi prevenite, inclusiv diabetul de tip 2. Alimentația în școli poate contribui la reducerea obezității infantile și la sănătatea, dezvoltarea și performanțele școlare ale copiilor, se arată într-un raport realizat de serviciul științific intern al Comisiei, Centrul Comun de Cercetare (JRC).

Toate țările cuprinse în studiu (cele 28 de state membre ale Uniunii Europene + Norvegia și Elveția) au orientări privind alimentația în școli, deși orientările respective variază considerabil. Măsurile naționale care vizează promovarea dietelor sănătoase în școli variază de la orientări facultative privind dimensiunile porțiilor, de exemplu, la interdicții totale, inclusiv în ceea ce privește comercializarea, ale distribuitoarelor automate și ale băuturilor îndulcite cu zahăr.

„Aproape o treime dintre copiii europeni sunt supraponderali sau obezi și, prin urmare, riscă să contracteze boli care pot fi prevenite, inclusiv diabetul de tip 2. Școlile sunt parteneri importanți în eforturile noastre de a încuraja copiii să adopte obiceiuri alimentare sănătoase, astfel încât să crească sănătoși, să aibă rezultate școlare bune și să-și dezvolte pe deplin potențialul. Așadar, prima evaluare a politicilor privind alimentația în școli este o contribuție importantă la lupta noastră împotriva obezității”, spune comisarul pentru sănătate, Tonio Borg

Comisarul pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, a adăugat: „Acest raport oferă factorilor de decizie politică, educatorilor și oamenilor de știință o bună bază pentru investigarea posibilelor legături dintre politicile privind alimentația în școli și sănătatea publică și pentru evaluarea eficacității cu care sunt promovate obiceiurile alimentare sănătoase.”

Raportul analizează cele mai recente documente de politică naționale care constituie standarde și orientări privind alimentele disponibile în școlile primare și secundare. Raportul descrie aceste politici pe baza unor criterii comune, precum alimentele permise sau interzise, nivelul substanțelor nutritive, structurile pentru servit masa, serviciile de alimentație publică și restricțiile privind comercializarea.

Raportul oferă, de asemenea, o privire de ansamblu asupra situației reglementărilor, care constituie un important pas înainte pentru evaluarea impactului acestor politici asupra obezității infantile. Mai multe concluzii ale raportului aici.