MENIU

Cazul Cîțu și misterele de la Cotroceni. A știut Klaus Iohannis despre problemele din tinerețe ale premierului?

Klaus Iohannis si Florin Cîțu

Jurnalistul Alexandru Căutiș, coordonator al publicației subiectulzilei.net, susține că scandalul care-l vizează pe premierul Florin Cîțu ridică semne de întrebare atât asupra felului în care serviciile de informații își fac treaba, cât și a asupra modului în care informațile sunt folosite. În oricare din acest situații, Căutiș este de părere că președintele Klaus Iohannis trebuie să se pronunte în acest caz fără precedent.

Jurnalistul Alexandru Căutiș a explicat, în direct la Realitatea Plus, că prin natura funcțiilor deținute - senator, ministru de Finanțe și premier, Florin Cîțu n-ar fi avut nevoie de certificat eliberat de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) și deci n-a trecut nici prin filtrul verificărilor solicitate de o astfel de procedură.  Acest lucru, a subliniat jurnalistul de investigații, nu înseamnă că serviciile n-ar fi trebuit să cunoască episodul controversat din viața premierului.

"Ar fi trebuit ca președintele Klaus Iohannis sa aibă informații, astfel încât să știe că cel propus ca premier are o gravă problemă. Este o gravă problemă, în ciuda faptului că Florin Cîțu a încercat să o minimizeze, să spună că a fost o banală contravenție. În realitatea, este foarte grav, este pentru prima oară când avem un premier care a făcut închisoare pe teritoriul altei țări și nu oricare, ci chiar Statele Unite.

Mai mult, el este azi exponentul partidului de la guvernare, își dorește să devină șeful acestui partid, este oarecum un model în rândul peneliștilor. Gândiți-vă că ar fi fost în această situație un pesedist care a avut la un moment dat o funcție înaltă în partid: Victor Ponta, Adrian Năstase, oricare ale lider PSD. Câte lucruri ar fi spus PNL despre această situație, cum ar fi comentat fanii PNL acea situație?! Iată că azi, în cazul lui Cîțu, lucrurile sunt privite cu multă îngăduință, am văzut mai multe reacții de genul "a fost demult, omul a plătit, etc", a afirmat jurnalistul subiectulzilei.net.

Cazul Cîțu trebuie tranșat de președintele Klaus Iohannis

Alexandru Căutiș a mai remarcat faptul că, indiferent de scenariile și luările de poziție din PNL, situația lui Florin Cîțu ridică unele semne de întrebare în legătură cu circuitul informațiilor către președintele Klaus Iohannis.

"Daca președintele nu a fost informat, atunci trebuie să plătească cine nu l-a informat suficient, în speță SRI. Daca președintele a fost informat și nu a ținut cont de acest lucru, atunci este o situație gravă și pentru Klaus Iohannis. Funcția de premier trebuie oferită unui om care să fie model.

Nu am mai avut un incident de acest fel, am avut cazul lui Ponta, care și-a plagiat lucrarea și, evident, nu putea fi un model pentru societatea românească, dar acum să ai pe cineva care a făcut 2 zile de închisoare în Statele Unite este un lucru de o gravitate fantastică."

Soluția firească, a mai afirmat Căutiș, ar fi demisia prmierului, așa cum se întâmplă în țări civilizate.