MENIU

Cauza bizară a morții oamenilor preistorici. Oamenii de știință au rezolvat curiozitatea

Se pare că lenea nu a fost inventată de omul modern așa cum ai putea crede, ci există încă de pe vremea oamenilor preistorici. Cel mai bun exemplu în acest sens ar fi Homo Erectus, o specie a omului primitiv care ar fi dispărut din cauza lenei.

Homo Erectus a apărut pe Pământ cu două milioane de ani în urmă și a dispărut acum 50.000 - 100.000 de ani. Motivul care ar fi dus la extincția speciei, conform lui Ceri Shipton, coautor al studiului și arheolog la Australian National University, ar fi fost treaba de mântuială cu care își construiau uneltele și modul delăsător cu care își adunau resursele.

Studiul lui Ceri Shipton a fost publicat în jurnalul PLOS One și pornește de la o analiză a unor unelte de piatră găsite în Peninsula Arabică.

„Analiza uneltelor găsite în situl arheologic Saffaqah indică faptul că hominizii care le-au folosit erau puternici și îndemânatici, dar că erau conservatori și se foloseau doar de strategiile care implicau cel mai puțin efort pentru colectarea de resurse și fabricarea uneltelor", a declarat Shipton.

Specia primitivă o omului care a murit din cauza lenei

Din punctul de vedere al lui Shipton, uneltele sunt de o calitate scăzută, iar asta îl face pe arheolog să considere că H. Erectus nu erau înclinați spre a progresa din punct de vedere tehnologic.

„Pentru a-și confecționa uneltele foloseau orice pietre găseau la îndemână, iar acestea erau destul de slabe calitativ în comparație cu ce au folosit alți creatori de unelte din piatră", a declarat Shipton.

De asemenea, Shipton a observat că în apropierea taberei exista o zonă cu roci mai bune, de care oamenii care trăiau acolo erau conștienți. Cel mai probabil, însă, aceștia s-au mulțumit cu ce aveau deja la îndemână.

Însă, criticii sunt de părere că nu există dovezi clare să ateste că uneltele descoperite de arheologi ar fi aparținut cu adevărat speciei Homo Erectus.

Sursa

Mai multe articole despre:
cercetare evoluţie ştiinţă