MENIU

Câți militari români au murit în Afganistan și câți soldați a trimis România la război

Sursa foto: Arhivă

România s-a numărat printre țările cele mai implicate în războiul de 19 ani din Afganistan, o operațiune antiteroristă de amploare condusă de Statele Unite după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Peste 32.000 de militari ai Armatei Române au participat la misiunea din Afganistan, începând din 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom, cât şi la ISAF, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat, potrivit hotnews.ro.

„Prezenţa noastră în Afganistan ne-a adus respectul aliaților și al partenerilor de coaliţie”, a precizat recent președintele Klaus Iohannis, odată cu întoarcerea militarilor români din Afganistan.

Forţele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internaţional din Kabul (KAIA).

În plus, România a trimis un număr considerabil de militari în Afganistan, iar, din păcate, unii dintre aceștia și-au pierdut viețile în teatrul de operațiuni.

„Misiunea Forțelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărțile de istorie drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară în afara teritoriului naţional de după cel de-al Doilea Război Mondial. România a arătat că este un partener de încredere al Statelor Unite ale Americii, greu încercate de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Prezenţa noastră în Afganistan ne-a adus respectul aliaților și al partenerilor de coaliţie, al comunităţii internaţionale, atât pentru decizia de a ne implica în această operaţie, cât şi pentru felul în care militarii români şi-au demonstrat profesionalismul, au cooperat cu militarii altor naţiuni şi au relaționat cu populaţia civilă din zonă”, spunea la acea vreme președintele.

Mai multe articole despre:
militari romani afganistan soldati romani razboi