MENIU

Câți copii au fost vaccinați împotriva COVID-19 și ce reacții adverse au avut - Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat câți copii până în 15 ani au fost vaccinați anti-COVID-19 de la startul campaniei pentru adolescenți. 

În ultimele 24 de ore, au fost vaccinate 1.903 persoane cu vârste de 12-15 ani. Cele mai multe în București - 494, Cluj - 178, Ilfov - 140 de persoane” a anunțat, joi, Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, șeful CNCAV a precizat că, în acest caz, „în platforma de vaccinare, optimizată, sunt programate 4.173 de persoane, în ultimele  48 de ore”.

Medicul coordonator al campaniei de vaccinare a reamintit pașii de parcurs pentru vaccinarea copiilor din categoria de vârstă 12-15 ani.

„Prezentarea se poate face direct la centrele de vaccinare, unde este și vaccinul de la Pfizer/BioNTech, dar și la cabinetele medicilor de familie și prin programare în platforma, ceea ce recomandam”, a declarat Valeriu Gheorghiță în conferința săptămânală de vaccinare.

Vaccinarea adolescenților a început, miercuri, 2 iunie, în România, care a devenit astfel prima ţară din Uniunea Europeană care a demarat imunizarea la categoria de vârstă 12-15 ani.

Citește și VACCINAREA anti-COVID-19 a adolescenților în România, START pe 2 iunie! Ce trebuie să știe PĂRINȚII - DOCUMENTE

Șeful CNCAV a menționat că vaccinarea copiilor poate avea loc doar cu acordul părinților.

„Acordarea consimțământului informat este obligatorie, fără de care care nu se poate face vaccinarea minorului. Trebuie însoțit la centrul de vaccinare. Schema de vaccinare este similara cu cea a persoanelor de peste 16 ani și adulte, în 2 doze, la un interval de 21 de zile”, a spus Gheorghiță.

Vaccinarea este gratuită și voluntară, iar pentru facilitarea procesului de vaccinare pot descărca de pe site-ul ROVACCINARE atât chestionarul de triaj, cât și formularul de consimțământ informat prin care își exprimă acordul în acest sens. Documentul poate fi semnat de către unul dintre părinți, de tutorele sau reprezentantul legal, iar în centrul de vaccinare, adulții vor prezenta actele de identitate valabile care să ateste calitatea acestora (CI, pașaport, pentru adulți și certificatul de naștere, în cazul celor care nu au împlinit 14 ani).