MENIU

Câți bani pierd lunar pensionarii din cauza inflației. Conflicte în coaliţie pe majorarea veniturilor

Foto cu caracter ilustrativ / Arhivă

Cei mai săraci pensionari pierd lună de lună aproximativ 160 de lei din cauza inflației, cu atât scade practic puterea lor de cumpărare. Punctul de pensie mult discutat de guvernanți este doar pe hârtie 1.586 de lei. În realitate, din cauza inflației a scăzut cu 253 de lei. 

Dacă ne uităm la ce se întâmplă cu pensionarii care încasează lună de lună o pensie minimă, care ajunge în prezent la 1.000 de lei, putem vedea că impactul inflației asupra veniturilor este de aproximativ 160 de lei, cu atât scade puterea lor de cumpărare.

Punctul de pensie în momentul de față este de 1.586 de lei. Și el este afectat de inflație, rămâne doar pe hârtie la această valoare, pentru că atunci când oamenii merg la magazin găsesc prețuri mai mari cu 16%. Asta înseamnă din punctul de pensie aproximativ 250 de lei.

În perioada următoare, coaliția de guvernare trebuie să stabilească cu cât va majora pensiile. Sunt mai multe variante luate în calcul.

PSD susține o majorare de peste 10% - de 11,9%, așa s-au făcut calculele, în timp ce cei de la PNL, alături de Klaus Iohannis, susțin că punctul de pensie ar trebui să crească cu 16% cu rata inflației.

Mai multe articole despre:
inflatie pensii