MENIU

Câte TIPURI DE IMUNITATE există și cum protejează ele o persoană față de varianta Omicron: TOPUL realizat de epidemiologul Octavian Jurma

Octavian Jurma, epidemiolog

Epidemiologul român Octavian Jurma a stabilit categoriile de persoane protejate în fața variantei Omicron a COVID-19, considerată până în prezent ca fiind cea mai contagioasă și mai transmisibilă dintre variantele noului coronavirus. Specialistul a tras aceste concluzii pe baza studiilor realizate în lume și a datelor statistice existe până în momentul de față. 

"Știm deja că Omicon este o versiunea specializată în evadarea făță de imunitatea indusă de infectare și existau suspiciuni teoretice că poate ocoli parțial și imunitatea indusă de vaccin. Încep să apară datele despre capacitatea Omicron de a ocoli imunitatea indusă de vaccin care confirmă aceste suspiciuni teoretice dar și speranța că vacinurile asigura în continuare un grad important de protecție", a afirmat Jurma, ]ntr-o posatre pe pagina sa de Facebook. 

 Jurma a vorbit, astfel, de patru categorii de persoane, în ceea ce privește riscul de infectare cu Omicron.

"În rezumat, topul imunității făță de Omicron este identic cu cel făță de Delta și alte versiuni:
1. Imunitatea hibridă (infectare + schemă completă cu 2 doze) = bună => risc mic de reinfectare
2. Imunitatea după schemă completă + booster (3 doze) = bună => risc mic de infectare
3. Imunitatea după schemă completă fără boster = insuficientă (de 25x mai puțîn eficientă decât făță de tuplina ancestrală) => risc mare de reinfectare
4. Imunitatea după infectare = insuficientă => risc mare de reinfectare și spitalizare", arată expertul.

Octavian Jurma recomandă, în continuare, vaccinarea ca formă de protecție față de toate variantele ale virusului SARS-CoV-2.

"Datele statistice confirmă studiile. Majoritatea celor spitalizați în Africa de Sud sunt nevaccinati. Avem și date preliminare din Danemarca în același sens. Așadar simplificat:
1. dacă ai trecut prin infectare, vaccineaza-te.
2. dacă te-ai vaccinat, fă-ți boosterul.
Dacă nu te-ai vaccinat și ai scăpat de boală până acum, vaccineaza-te.
Dacă nu îți pasă, roagă-te că Omicron să producă o formă mai ușoară de boală și de long COVID, pentru cei care aleg să treacă încă odată neprotejati prin boală, deși ar putea dobândi cea mai bună imunitate prin vaccinare", conchide epidemiologul.