MENIU

Cătălin Drulă: Renegocierea contractelor de muncă de la Metrorex, învăluită în mister. Salariile trebuie să crească pe baze sustenabile

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă

Cătălin Drulă a declarat, joi, că a trimis Corpul de Control la Metrorex în urma cererii privind renegocierea contractelor de muncă, despre care a spus că este ”învăluită în mister”. Ministrul Transporturilor l-a criticat pe liderul de sindicat pentru că nu înțelege situația economică în care ne aflăm și a precizat că este important ca salariile să crească pe baze sustenabile. 

”Acea renegociere a contractului colectiv de muncă este învăluită în mister, cu tot felul de delegări între Consiliul de Administrație. Lucrurile nu sunt clare, tocmai de aceea am trimis Corpul de Control. Evident, misiunea de control abia începe și durează, pentru că trebuie să vadă toate documentele și vrem un rezultat serios, nu unul de pe azi pe mâine, așa că încă nu am rezultatele. (...) Dincolo de asta, rămân afirmațiile liderului de sindicat Rădoi, care nu înțelege că trăim cu toții într-o țară, avem un buget pe care îl plătesc românii din toată țară”, a declarat Drulă, pentru ziare.com

Despre legalitatea contractului de muncă de la Metrorex, ministrul a precizat că preferă să dea detalii după finalizarea controlului.
”Tocmai pentru că este un control în curs, nu aș vrea să fie influențat în niciun fel. Vreau că oamenii să se uite pe documente. Am auzit și eu explicații, pasări de responsabilități, dar, fiind un control în curs, vreau să ii las pe acei oameni să găsească adevărul”, a precizat ministrul. 

Întrebat ce ar putea să facă în privința contractului colectiv de muncă, dacă îl poate anula sau poate cere o renegociere, Drulă a răspuns că depinde de rezultatul controlului. În plus, ministrul a subliniat că el vrea că Metrorex să evolueze, iar salariile ”să crească pe baze sustenabile.”
”Depinde și de rezultatele acestui control. Evident, un contract este între două părți. O renegociere trebuie să fie pe masă mai ales când este în interesul sănătății societății. (...) Nu cred că problema se poate pune în termeni de conflict. Adică, vine domnul Rădoi, amenință cu o grevă și suntem toți pe spate de amenințările lui. Cadrul relației dintre management și partener social este unul de dialog.
Dacă o privim doar în termeni de amenințări și de lupte, bineînțeles că există tot felul de măsuri care pot fi luate de un acționar care nu își mai permite să suporte o cheltuială. Există restructurări, dar nu cred că trebuie să mergem în zona aceasta, ci trebuie să găsim acel punct de rezonabilitate care să permită societății Metrorex să evolueze și să crească sustenabil, iar salariile să crească pe baze sustenabile.
În momentul în care nu îți mai poți plăti obligațiile, evident că există consecințe legale pentru o societate și avem o grămadă de societăți într-o situație nefericită. Nu vrem să ajungem acolo”, a mai explicat Drulă.