MENIU

Cât te costă prietenia cu Viorica Dăncilă. Ce a spus Victor Ponta

Președintele Pro România, Victor Ponta, este convins că Rovana Plumb, propusă pentru funcția de comisar european și respinsă de Parlamentul European, a mers la Bruxelles „ca să fie sacrificată”.

„A rămas și fără bani și fără funcție, ca să vadă cât valorează prietenia cu Viorica Dăncilă. Prima persoană care s-a bazat pe Viorica Dăncilă a fost Liviu Dragnea, a doua a fost Rovana Plumb”, a spus Victor Ponta la Digi24.

El se referă la modul în care Plumb a rezolvat problema neconcordanței din declarația de avere remarcată de comisia JURI din Parlamentul European, și anume împrumutul de 800.000 de lei, luat de la o persoană fizică. Rovana Plumb a anunțat că i-a oferit creditorului două apartamente pe care le deţine în România.

Victor Ponta mai spune că nu Comitetul Executiv al PSD trebuie să decidă cine va fi noua propunere pentru funcția de comisar european, așa cum a anunțat Dăncilă.

„Ce treaba are CEx? Comisarul e al României. Dacă CEx PSD propune un primar ditnre-o comună din Botoșani trebuie să fie comisar? Legea din România prevedea ca propunerea de comisar să fie întâi audiată în Parlamentul României”, a mai spus Victor Ponta într-o emisiune la Digi24.

Criticile lui Ponta vin după ce Viorica Dăncilă a anunțat, luni seara, că declină invitația la Cotroceni pe tema unei noi propuneri pentru comisar european după respingerea Rovanei Plumb. 

”Noi vom face o nouă propunere de comisar european. Iar în ceea ce privește invitația la consultări adresată de președinte, îi răspund că voi veni de îndată, același “de îndată” cu care și dumnealui a decis să numească miniștrii interimari – conform deciziei CCR care a stabilit că președintele a încălcat Constituția”, a declarat Viorica Dăncilă.

Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a respins, din nou, luni, printr-un vot cu aviz negativ candidatura Rovanei Plumb și a lui László Trócsányi pentru a deveni membri ai Comisiei Europene.

În total, 10 din cei 26 de comisari europeni desemnați au fost verificați de Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European în ce privește declarațiile lor de avere: Johannes Hahn (Austria), Didier Reynders (Belgia), Věra Jourová (Cehia), Sylvie Goulard (Franța), Virginijus Sinkevičius (Lituania), Janusz Wojciechowski (Polonia), Elisa Ferreira (Portugalia), Rovana Plumb (România,) Josep Borrell (Spania), Laszlo Trocsanyi (Ungaria).

Votul de luni vine după ce Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a blocat joia trecută procedura candidaturii Rovanei Plumb și pe cea a lui László Trócsányi, ambii europarlamentari în funcție. Ei au primit aviz negativ din cauza unor neclarități privind declarația financiară și de avere a fiecăruia dintre cei doi.

Rezultatul votului în cazul avizului negativ pentru Rovana Plumb a fost de 15 voturi pentru, 6 împotrivă și 2 abțineri.

În timp ce România, prin vocea premierului Viorica Dăncilă, mai amână anunțarea unei noi propuneri pentru funcția de comisar european la Transporturi, Ungaria deja a propus un nou nume. 

Ungaria a propus președintelui ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen un nou candidat pentru viitoarea sa echipă: ambasadorul Ungariei la Bruxelles, Oliver Varhelyi.