MENIU

Cât de sănătos este, de fapt, fumatul la narghilea

Cât de sănătos este, de fapt, fumatul la narghilea

Mulți cred că fumatul la narghilea nu poate fi comparat cu țigările. În mare parte, o astfel de opinie greșită s-a format pornind de la ideea că aromele fac tutunul „special”, creând o atmosferă ,,relaxantă și plăcută”, iar narghileaua a ajuns astfel să fie considerată un obiect exotic, fiind prezent în multe localuri. În plus, faptul că fumatul la narghilea nu este interzis prin lege creează un sentiment de inofensivitate a acestui dispozitiv, mai ales că, uneori, pe acesta este specificat că ,,fumul nu conține nicotină”. Însă acest lucru este unul greșit!

Tutunul folosit astăzi la narghilea este o combinație de tutun și un amestec făcut din miere și fructe uscate. Fumul este filtrat prin apă rece pentru a-i oferi consistență. Producătorii de narghilele se opun fumatului obișnuit, iar cumpărătorii sunt ,,fericiți” să creadă că acestea nu sunt țigări dăunătoare, ci ceva plăcut, oriental și ,,frumos”.

Însă fumatul în orice caz rămâne fumat și, având în vedere durata lungă de inhalare, o cantitate mare de fum de tutun intră în plămâni.

Din păcate, chiar și un filtru de apă nu poate reduce complet daunele produse de tutun, spun specialiștii. Dacă s-ar putea face acest lucru, senzația de plăcere și de relaxare din fumat ar dispărea complet. Cercetătorii cred că fumatul la o narghilea este comparabil cu o cantitate de nicotină inhalată din cinci pachete de țigări. În plus, în timpul unei sesiuni de narghilea, în plămâni pătrunde atâta fum de tutun cât ar proveni de la 100 de țigări fumate.

În plus, fumatul, oricare ar fi acesta, cauzează dependență.

Un alt aspect periculos este faptul că narghileaua poate fi un transmițător de boli infecțioase, cum ar fi hepatita B și tuberculoza, virusuri respiratorii și gripa (bolile astea se pot lua de la ceilalți fumători, pentru că procesul e o activitate de grup, de obicei se trece de la un om la altul acel furtun).

Sursa

Mai multe articole despre:
fumat narghilea