MENIU

Cât de NOCIVĂ e CEARA folosită la conservarea fructelor din comerţ. Acum că ştii, le mai mănânci?

Fructe cu ceara  

În ultimele luni, au stârnit vii controverse pe internet o serie de filmuleţe care arătau cum pe suprafaţa anumitor fructe din comerţ există un strat generos de ceară, care le dă un aspect comercial reuşit, dar le şi apără de bacterii, deci le prelungesc perioada de valabilitate de la câteva săptămâni la câteva luni.

Cel mai folosit produs de acest fel este ceara de carnauba, cunoscut şi sub denumirile de ceară braziliană, ceară de palmier şi E903. În Uniunea Europeană, este autorizat pentru utilizarea la ceruire pe suprafaţa citricelor, pepenilor, merelor, perelor, piersicilor şi ananasului, dar şi ca agent de glazurare pentru diferite produse învelite cu ciocolată, alune şi boabe de cafea.

Din păcate, încă nu se cunosc îndeajuns efectele produsului asupra corpului uman, scrie adevarul.ro.

În legislaţia noastră nu există nicio reglementare legată de conservarea legumelor şi fructelor folosind substanţe de acoperire. Ca urmare, piaţa noastră a devenit un soi de „coş de gunoi” în care oricine poate „vărsa” orice, fără teamă de consecinţe.

„Partea cu adevărat gravă este că publicul habar nu are ce mănâncă. Nicăieri, pe nicio etichetă, nu scrie că se foloseşte o substanţă de acoperire şi conservare. Nu scrie nicăieri că nu este comestibilă. Nu scrie ce doză maximă există. Nu se spune cum cureţi fructul de acea ceară. Este revoltător, iar riscul de îmbolnăvire este evident că există, căci ingerăm o ceară despre care nu ştim mai nimic”, spune medicul pediatru Iulian Iordache.

„Unele dintre aceste fructe sunt folosite, deseori, la prepararea piureurilor pentru copii foarte mici. De unde să ştie mamele că spălarea minuţioasă a merelor, cu apă rece, nu-i de ajuns? Cine le spune ce-i de făcut? Evident, nimeni, pentru că nu există nicio obligaţie legală în acest sens”, mai spune medicul.

Mai multe articole despre:
ceară ceară fructe fructe cerate