MENIU

Cât de eficiente sunt mesajele de avertizare de pe pachetele de țigări?

Mesajele de avertizare de pe pachetele de țigări sunt mai eficiente dacă sunt însoțite de o imagine, arată rezultatele studiului „Neuro Against Smoking”, cel mai mare proiect de cercetare intercultural global pe neuromarketing dedicat sănătății.

Astfel, mesajele vizuale de avertizare au un impact emoțional mai puternic decât cel al mesajelor text, iar cele care fac referință la faptul că fumatul dăunează direct sănătății fumătorului și a oamenilor din jurul său sunt mai eficiente decât mesajele generale care avertizează că fumatul ucide.

Mai mult decât atât, nu au existat diferențe între modul în care mesajele au fost percepute de femei sau bărbați, precum și între persoanele care fumează frecvent sau rar.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o treime din populația adultă a globului fumează.
În 2011, s-au înregistrat 5 milioane de decese cauzate de fumat și se preconizează că numărul acestora va atinge cifra de 8 milioane până în 2030. Mai mult decât atât, 600.000 de oameni mor anul din cauza fumatului pasiv. Acesta este contextul în care NMSBA a lansat proiectul internațional de cercetare „Neuro Against Smoking”, destinat susținerii eforturilor OMS de promovare a unui stil de viață sănătos.

Cercetarea NMSBA confirmă studiul realizat de către Synergon Consulting în România în urmă cu patru ani. Cu ajutorul RMN-ului funcțional, compania a demonstrat încă de atunci că mesajele text de pe pachetele de țigări nu au niciun impact asupra creierului fumătorilor.

În schimb, combinația de mesaj text și imagine are efect doar dacă subiecții sunt expuși la imagini traumatizante, de tipul celor care ilustrează tumori la gât, plămâni afectați sau dinți stricați.

Aceste imagini activează zonele primitive ale creierului care procesează aversiunea și pericolul.
Totuşi, simpla conștientizare a riscului nu este suficientă pentru a renunța la fumat, acesta depinzând mai mult de doi factori: abilitatea de a amâna o recompensă și sentimentul de control asupra mediului din jur.

Mai multe articole despre:
studiu fumători mesaje pachete tigari