MENIU

Cât de departe merge abuzul Facebook, Google când vine vorba să te urmărească pe internet

Dacă atunci când urmărești filme pentru adulți ai obiceiul să intri în modul incognito pe browser, pentru a te asigura că nimeni nu știe ce ai vizionat, atunci vei avea o parte de o surpriză. Facebook, Google și Oracle știu ce fel de filme urmărești, indiferent de modul în care le vizionezi online.

O echipă de cercetători formată din angajați Microsoft, Carnegie Mellon și Universitatea Pennsylvania au analizat peste 22.000 de site-uri cu conținut pentru adulți și au ajuns la concluzia că Facebook, Google și Oracle știu ce filme pentru adulți urmărești, chiar dacă folosești modul icongnito de la Chrome sau Firefox.

Aproape toate site-urile analizate (93%) dau informații despre utilizatori către terți.

Google are cea mai mare întindere și cercetătorii au aflat că pe 74% dintre site-urile analizate Google are trackere implementate, Oracle pe 24% dintre acestea și Facebook pe 10%. Google știe ce filme de adulți urmărești pe 16.638 de site-uri pentru adulți, Oracle pe 5396 de site-uri, iar Facebook pe 2.248 de website-uri.

Google sau Facebook dețin aceste informații prin intermediul trackerelor pe care le implementează pe site-uri.

Google folosește Analytics pentru a monitoriza traficul pe site. Facebook le oferă site-urile abilitatea de a integra butonul de „like" sau „share" pe paginile sale. În schimb, primește informații despre vizitatorii site-ului.

Cele două mari companii americane au declarat că nu folosesc informațiile colectate de pe asemenea site-uri pentru a construi profile de marketing. Poate ce este și mai ciudat este faptul că nu contează dacă vizitezi astfel de site-uri în modul de browsing normal sau în cel incognito, tot vei fi urmărit.

Ideea e că acest studiu prezintă un adevăr al internetului: intimitatea e dificil de obținut. Cel mai bine urmezi tu pașii, decât să ai încredere.

Sursa

Mai multe articole despre:
internet google online Facebook