MENIU

Cât costă gropile din Bucureşti. Greii asfaltului, tunuri la Primărie

Cu siguranţă v-aţi întrebat cel puţin o dată cât costă să transformi o groapă în dâmb, în Bucureşti. Adică să faci reparaţii de întreţinere a părţii carosabile, cum le denumesc autorităţile. Dacă nu aţi reuşit să aflaţi până acum, vă spunem noi. 135 de mii de lei bucata, adică 60 de mii de euro. Este cifra care a rezultat după ce am împărţit sumele care au intrat în buzunarele asfaltangiilor, la numărul de gropi care există pe aceste bulevarde. 1 miliard 400 de milioane de lei au fost alocaţi de Primăria Generală, prin instituţia numită Administraţia Străzilor, pentru repararea a 204 artere principale, timp de 4 ani. Banii s-au dus, gropile au rămas.

5865 de gropi sau... obstacole în trafic. Atât au numărat şoferii care circulă zilnic prin Micul Paris, conform site-ului gropometru.ro.

Un tun de aproape un miliard şi jumătate de lei, împărţit frăţeşte între 6 dintre cei mai grei regi ai asfaltului. Firmele Tehnologica Radion, Euroconstruct Trading 98, Delta ACM 93, Straco Grup, Eurovia Construct International si Strabag au câștigat, din 2011 şi până la finele anului trecut, contracte de reabilitare pentru 204 bulevarde din București.


Străzile se află în administrarea Primăriei Capitalei, iar de întreținerea lor se ocupă Administraţia Străzilor Bucureşti. Aceeaşi instituţie a atribuit și cele 6 contracte cadru, structurate pe tot atâtea pachete, fiecare cuprinzând între 27 şi 41 de străzi. Conform acestora, toate cele 204 străzi trebuiau să arate „ca la carte”, de la momentul semnării documentelor şi până la finalizarea contractului. Adică toate cele aproape 6 mii de gropi existente pe aceste străzi să fie astupate.

Firmei Tehnologica Radion i-a fost atribuit o jumătate de miliard de lei, după ce s-a ales cu două pachete de lucrări. La fel şi Euroconstruct Trading 98 – 270 de milioane din primul pachet şi 230 de milioane din cel de-al doilea. Firmele Delta ACM şi Eurovia s-au asociat pentru pachetul cu numărul 3 şi le-au fost alocate puţin sub 200 de milioane de lei, iar consorţiul de firme Straco şi Strabag a primit aproape aceeaşi sumă. Un total de peste un miliard şi jumătate, în 4 ani. Municipalitatea susţine însă că banii nu au fost achitați în totalitate.  800 de milioane pentru 204 străzi.

Calculăm şi... observăm: pentru fiecare stradă în parte, Primăria a plătit 4 milioane de lei, adică aproape un milion de euro.

Şi, cum banul public este la discreţie, risipa lui nu s-a oprit aici. Pe principiul că nu te poţi încrede nici în propria-ţi umbră, Administraţia Străzilor Bucureşti a mai încheiat, tot în anul 2011, alte două contracte, pentru consultanţă şi supervizare a lucrărilor care urmau să se execute pe câteva străzi, 11 la număr.