MENIU

Casa Enescu ar putea avea aceeași soartă cu bojdeuca lui Creangă. Luptă titanică pentru salvarea casei celui mai celebru compozitor

Casa lui George Enescu din Mihăileni se află în plin proces de restaurare

Casa lui George Enescu din Mihăileni ar putea avea aceeași soartă precum bojdeuca lui Creangă. Clădirea, care acum se află în plin proces de restaurare, a fost atacată de o ciupercă. 

Specialiștii se află acum într-o luptă contracronometru pentru a salva structura de lemn a imobilului. După restaurarea bojdeucii lui Creangă, există temeri că și casa memorială a lui Enescu va fi distrusă de reabilitări. 

Casa memorială a aparținut bunicilor lui Enescu și mai apoi mamei sale. Compozitorul și-a petrecut acolo toate vacanțele pe care le făcea în România.

Potrivit fundației care coordonează proiectul, pentru reabilitare se folosesc materiale locale.

Ghinionul specialiștilor care s-au ocupat de casă a fost apariția unei ciuperci sub podea. Biologii au decis că trebuie tratate toate componentele aflate în pericol.

Spre deosebire de Bojdeuca lui Creangă, casa lui Enescu a fost salvată de la distrugere doar cu ajutorul donațiilor. Printre cei care au susținut strângerea de fonduri este și violonistul Alexandru Tomescu, care a susținut un concert acolo.

Înainte de începerea lucrărilor, casa se afla în pericol iminent de prăbușire. După ce șantierul va fi finalizat, clădirea se va transforma într-o academie de muzică pentru copiii din zonă.

Există temeri că și casa memorială a lui Enescu va fi distrusă de reabilitări, precum bojdeuca lui Creangă. După ce i s-au montat prize, podele noi și încălzire prin pereți, casa scriitorului devine subiectul unei anchete.

Ministrul Culturii trimite corpul de control la Iași pentru a verifica avizele, dar și calitatea lucrărilor. Controversele au apărut după ce sute de oameni au criticat restaurările care arată mai degrabă ca o renovare. 

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a solicitat Corpului de control verificarea legalității avizului pentru intervenția realizată asupra monumentului istoric „Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”, iar Comisia Națională a Monumentelor Istorice și Institutul Național pentru Patrimoniu vor fi solicitate să se pronunțe asupra calității intervenției, prin analizarea proiectului și prin deplasare la fața locului.
Conform Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare, articolul 23, alin. (1), intervențiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza și cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii sau, după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii.