MENIU

Cartofii dulci se găsesc şi în supermaketurile de la noi. Cât de sănătoşi sunt şi cum se prepară

Cartofii dulci se găsesc şi în supermaketurile de la noi. Cât de sănătoşi sunt şi cum se prepară

Îi vedem într-un raft minuscul printre alte legume tradiţionale, dar rareori îi şi punem în coşul de cumpărături. Însă după ce vei citi următoarele rânduri te vei convinge cât de mult ai pierdut. Vorbim mai departe despre cartoful dulce, acest frăţior dulceag şi colorat al banalului cartof.

100 de grame de cartof dulce gătit (copt sau fiert) are puţin peste 100 de calorii, 24 de grame de sodiu, 195 mg de potasiu, 6 grame de fibre, 3.6 grame de proteine, 12 grame de zaharuri, calciu, fier, 37% din necesarul zilnic de vitamina A, 16% din doza zilnică recomandată de vitamina B6, 10% din necesarul de vitamina B5, 15% din DZR de potasiu şi 28% din cea de mangan.

Pe lângă acestea, se regăsesc mici cantităţi de calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, vitamina E, tiamină, riboflavină şi folaţi.

De asemenea, cartoful dulce este o sursă importantă de betacaroten, cunoscut ca precursor al vitaminei A, un puternic antioxidant care dă culoare acestei legume atât de versatile.

Evită să cumperi cartofi dulci moi, ridaţi, cu crăpături sau pete. Depozitaţi într-un mediu răcoros, ferit de umiditate, cartofii pot rezista între 3-5 săptămâni.

Cel mai bine le simţi gustul dacă îi faci la cuptor, la temperatură scăzută, sau la microunde, timp de 15-20 de minute, dacă te grăbeşti.

Nu este nevoie să adaugi unt sau diverse sosuri peste ei, pentru că le diminuezi aroma şi adaugi un plus consistent de calorii. Un sos mai prietenos cu silueta este cel tzatziki, vezi aici reţeta. Dacă vrei să dai un zvâc, presară peste cartofii dulci copţi puţină scorţişoară, curry sau chimion, scrie csid.ro.

Mai multe articole despre:
reţetă cartofi dulci cum se prepară cartof dulce