MENIU

Carmen Dan s-a spălat pe mâini: "N-am luat deciziile operative", raportul rămâne "secret"

<p>Carmen Dan</p>

Carmen Dan a fost audiată în Parlament la 11 zile după abuzurile jandarmilor de la mitingul diasporei. Ministrul de Interne a venit la comisia de apărare însoțită de mai mulți șefi din Interne și de Raed Arafat. Laurențiu Cazan, coordonatorul acțiunii din Piața Victoriei, a explicat de ce unii jandarmii aveau numerele de identificare acoperite. Reorganizările sunt de vină. Din cauza lor, indicativele nu mai corespundeau. Carmen Dan a declarat că 10 jandarmi ar fi suspectați de violențe gratuite. De la comisia de apărare lipsește însă un personaj cheie: prefectul Speranța Clișeru, cea care a aprobat ordinul de evacuare a pieței.

La finalul audierii, la care presa a asistat doar parţial, Carmen Dan a oferit câteva detalii legate de elemente strict organizatorice din ziua de 10 august. Astfel, ministrul de Interne a precizat că nu a vorbit în acea zi cu prefectul Capitalei şi că a fost informată despre evoluţia evenimentelor abia după ce a fost semnat ordinul de intervenţie pentru eliberarea Pieţei Victoriei. 

Carmen Dan a apreciat ca fiind un succes şi faptul că poliţia a descoperit arma furată de la femeia jandarm, la 10 zile după evenimente, o perioadă de timp considerată scurtă de către ministrul de Interne. Potrivit informaţiilor trunchiate funrnizate luni de către poliţişti şi procurori, arma se pare că a fost găsită chiar în locuinţa bărbatului reţinut cu exact o săptămână în urmă. 

Carmen Dan și Raed Arafat au participat la ședința de marți a Comisiei de apărare a Camerei Deputaților, în contextul solicitării liberalilor de a oferi explicații despre protestele violente din 10 august. Carmen Dan a venit la audieri împreună cu Laurenţiu Cazan, coordonatorul jandarmilor de la protestul din 10 august. Ministrul a explicat că deciziile operative nu au fost luate de ea şi că 10 jandarmi ar fi comis fapte penale.

Presa, scoasă din sală

Deputații Comisiei de Apărare au decis ca presa să nu mai aibă acces sală la audierile ministrului de Interne, Carmen Dan, dar și a reprezentanților Jandarmeriei.

Deputații au adresat întrebări, însă s-a considerat că răspunsurile conțin date clasificate, iar presa nu a mai avut acces în sală.

Deputații PNL, PMP și USR s-au opus, însă cei de la PSD și ALDE au majoritate. Robert Turcescu și Ovidiu Raețchi susțin că ei nu au pus întrebări la care s-ar oferi răspunsuri care conțin informații clasificate, însă Carmen Dan a avertizat că jurnaliștii vor difuza pe proprie răspundere eventuale informații clasficate.

Carmen Dan a precizat că a ajuns la sediul MAI în jurul orei 13:00 şi că a stat în minister până la ora 03:00. Ministerul de Interne a mai spus că nu a avut informaţii privind un atac

"E normal ca ministrul să fie în minister", a spus aceasta, adăugând că nu va răspunde la întrebări tehnice. "Nu eu am luat deciziile operative", a completat Carmen Dan.

 "Pe 10 august am fost prezentă la minister după ora 13.00. Așa mi s-a părut normal și așa trebuie să facă orice ministru responsabil pentru un eveniment de o asemenea amploare. Am stat în biroul meu, tot ce am solicitat a fost să fiu informată. Am plecat din minister în jurul orei 3.00 dimineața, când colegii mei finalizaseră misiunea", a declarat Carmen Dan. 

"Nu răspunde ministrul la întrebările tehnice pentru că ministru nu a coordonat misiunile operative. Din acest motiv sunt colegii mei alături de mine", a mai spus Carmen Dan.

10 jandarmi ar fi comis fapte penale

Conform acesteia, 10 jandarmi ar fi comis fapte penale, existând, de asemenea, o anchetă internă în cadrul Jandarmeriei Române. 

Întrebată despre numerele acoperite de pe căștile jandarmilor, ministrul de Interne a spus: "Am precizat destul de clar că încercăm să abordăm această problematică cu mult echilibru și că la Jandarmerie este o anchetă internă".

"Poate o să ajungem să vorbim și despre gradul de agresivitate al celor care au încercat să intre în Guvern. Ultimele date din ancheta internă a Jandarmeria arată şase cazuri în care 10 jandarmi au fost identificați ca posibili autori ai unor fapte penale", a completat aceasta.

"Dacă aş fi stat în concediu, cu siguranţă m-aţi fi întrebat de ce nu am stat la minister", a mai spus Carmen Dan.

Laurențiu Cazan: Am avut jandarmi răniţi

Maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul acțiunilor Jandarmeriei din seara de 10 august, a afirmat în cadrul Comisiei că jandarmii au fost ultragiaţi şi atacaţi. "Am avut jandarmi răniţi", a completat acesta.

"Nu am ordonat atacarea oamenilor paşnici", a mai spus coordonatorul acțiunilor Jandarmeriei din seara de 10 august.

Arafat, despre protestatarul mort: Autopsia va fi cea care va da răspunsul

Raed Arafat a vorbit despre protestarul care a murit pe 20 august. Acesta a spus că pacientul avea probleme cardiace şi că a refizat să meargă la spital. "Pacientul avea o gemoragie digestivă superioară. Pacientul a decedat din cauza unui şoc hemoragic. Autopsia va fi cea care va da răspunsul", a spus acesta, adăugând că nu există nicio legătură între lacrimogene şi hemoragie. 

Coordonatorul acțiunii jandarmilor din Piața Victoriei, Laurențiu Cazan, a explicat că jandarmii au avut indicativele ascunse pentru că au venit colegi și din alte județe, iar în rândul jandarmilor au avut loc schimbări de efectiv.

”Nu doar colegii din cordon au fost ultragiați. Am avut oameni efectiv răniți de aceste acte violență, înainte de ordinul pentru declanșarea operațiunii de restabilire a ordinii publice. În ceea ce privește indicativele, nu aș spune ascunse de pe căștile jandarmilor, la nivelul instituției noastre au fost efective care au venit în sprijin, iar la nivelul Jandarmeriei au avut loc reorganizări. Situațiile sunt cunoscute și au fost discutate în ședințele de comandă, dar țin să vă asigur că acoperirea indicativelor nu este un impediment în identificarea jandarmilor care au acționat într-un anumit fel. Știu foarte bine unde au acționat, au avut șefi care i-au coordonat”, a declarat Laurențiu Cazan, în fața Comisiei de Apărare din Camera Deputaților.

Replici între Robert Turcescu și Carmen Dan, în Parlament

Ministrul de Interne, Carmen Dan și deputatul PMP, Robert Turcescu, au avut o serie de contre în Comisia de Apăarea din Camera Deputaților, din cauza violențelor din 10 august.

Dialogul dintre cei doi:

Carmen Dan: În ceea ce privește situația jandarmeriței bătute în Piața Victoriei, presupun că acea situație va face obiectul unei ancete interne a Jandarmeriei. Sunt convinsă că și Parchetul Militar are în preocuparea sa această situație.

Robert Turcescu a intervenit: ”Am și eu mai multe nelămurii legate de jandarmerița bătută. Situația doamnei respective nu era chiar așa dramatică, cu a fost prezentată inițial.

Carmen Dan i-a răspuns rapid: ”Vă invit să această analiză cu propria dumneavoastră minte, după analiza tuturor documenteler. Oare a fost ordin sau simplă inițiativă să o lovească în cap un singur individ de vreo 20 de ori?
Robert Turcesu: ”Aceeași întrebare am și eu legat de acel om cu mâinile ridicate, lovit de jandarmi de vreo 20 de ori.

Carmen Dan: Nu cumva va antepronunțați inainte sa parcurgeti acest raport? Nu cumva aveti o atitudine mai mult politica decat tehnica? Nu cumva ati intart in sfera subiectivismului?

Ulterior acestui dialog, în Comisia de Apărare au început dispute între PSD, PNL și USR, fiecare acuzându-se că încearcă politizarea auderii și a evenimentelor din Piața Victoriei.

..................................

Carmen Dan află marți dacă va fi audiată în Camera Deputaților pentru represiunea protestului diasporei din 10 august, după cum au cerut partidele din Opoziție.

Comisia de Apărare din Camera Deputaților anunță marți dacă o va chema la audieri pe Carmen Dan. A mai avut loc o ședință saptămâna trecută, la initiativa Opoziției, dar nu a fost cvorum. Conducerea comisiei a decis într-o ședință informală să o cheme pe Carmen Dan azi, însă șeful comisiei, omul PSD-ului, nu i-a trimis nicio scrisoare.

Ședinta comisiei de apărare este programată la 10.30. Este a doua ședință pentru a se lua decizia dacă ministrul de Interne va fi chemată la audieri, după proteste. 

Solicitarea Opoziţiei de a fi invitată Carmen Dan în Parlament ar fi trebuit discutată săptămâna trecută, în şedinţa comisiei de Apărare. Nu a fost posibil însă din lipsă de cvorum.

Luni, 13 august, reprezentanţii Puterii şi ai Opoziţiei s-au retras în biroul preşedintelui Comisiei de Apărare. De acolo, liberalii au ieşit şi au anunţat că s-a decis ca ministrul de Interne să fie audiată, marţi.

Deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, a declarat, la acel moment, că liberalii vor cere audierea ministrului de Interne, Carmen Dan, şi a şefului Jandarmeriei, Sebastian Cocoş, în Comisiile pentru apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a afla cine sunt vinovaţii pentru violenţele de la mitingul de pe 10 august din Piaţa Victoriei.

Mai multe articole despre:
carmen dan