MENIU

Care este NOUL produs tipic ROMÂNESC protejat la nivelul Uniunii Europene

România a reuşit să înregistreze la nivel european şi „Novac afumat din Ţara Bârsei” ca produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), după ce Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat joi decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate, a anunţat, joi, Ministerul Agriculturii.

Novacul afumat din Ţara Bârsei este al patrulea produs românesc protejat oficial la nivelul Uniunii Europene, după Telemeaua de Ibăneşti, Magiunul de Topoloveni şi Salamul de Sibiu.

Anul trecut, Telemeaua de Ibăneşti şi Salamul de Sibiu au fost certificate la nivel european. Magiunul de Topoloveni a fost înregistrat la nivelul UE în 2011, iar de atunci şi până în 2016 nu a mai primit protecţia europeană niciun alt produs românesc.

În 20 de zile, începând de joi, România va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Ţara Bârsei.

Recunoaşterea ca produs tradiţional dă dreptul fabricanţilor din România să primească bani de la UE pentru promovarea produselor în afara graniţelor ţării.

Potrivit datelor MADR din 2016, la nivel mondial erau garantate 1.427 de produse tradiţionale, din care 1.404 din Uniunea Europeană. România mai are pe lista de aşteptare cârnaţii de Pleşcoi şi scrumbia de Dunăre afumată. Cele mai multe produse protejate sunt din Italia (296), Franţa (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) şi Germania (96).