MENIU

Care este impactul bugetar al modificărilor aduse Codului Fiscal

Cod Fiscal modificat din nou

Guvernul a adoptat noi modificări costisitoare la Codul Fiscal, care nu au mai fost negociate între partide şi care pun o presiune suplimentară pe bugetul din 2016.

Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi reducerea impozitului pe dividende, a taxei pe valoare adăugată pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații, precum şi introducerea unui sistem de impozitare diferențiat pentru microîntreprinderi.

Impactul acestor măsuri este de 2,6 miliarde de lei în 2016, respectiv de 0,3% din PIB, la un PIB de 746,6 miliarde de lei, estimat de Comisia Naţională de Prognoză pentru anul viitor.

Pentru 2017, impactul prognozat este de 2,8 miliarde de lei, pentru 2018 de 3 miliarde de lei, iar pentru 2019 de 3,2 miliarde de lei, reiese din calculele Guvernului citate de cursdeguvernare.ro.

Cum va fi compensată reducerea veniturilor bugetare

Guvernul se aşteaptă ca aceste măsuri de reducere a fiscalităţii şi, implicit, a veniturilor bugetare să fie compensate de activitatea ANAF, dar şi de efectele de runda a doua "estimate în sumă de 538 de milioane de lei".

"Impactul bugetar al reducerii TVA pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații în agricultură va fi atenuat de efectul cumulat al măsurilor întreprinse de ANAF, precum reducerea decalajului fiscal în colectarea TVA, evoluția pozitivă a conformării voluntare privind plata impozitelor ș.a. și de efectele de multiplicare economică determinate de măsurile de relaxare fiscală, transpuse în creşterea investiţiilor şi a locurilor de muncă", se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă.

De asemenea, "gaura" de la buget ar urma să fie acoperită şi de recuperarea unor restanţe înregistrate de contribuabilii persoane fizice şi juridice, ca urmare a amnistiei fiscale acordate pentru penalităţile şi dobânzile aferente datoriilor restante.

Mai multe articole despre:
cod fiscal noul cod fiscal