MENIU

Care este cea mai sigură mașină din lume? Se vinde de 20 de ani și nimeni nu a murit în ea VIDEO

Care este cea mai sigură mașină din lume. Foto/Profimedia

Siguranța pe șosele depinde de mai mulți factori, printre care infrastructură, modelul mașinii și capacitățile conducătorului auto. Există câteva modele de mașini considerate foarte sigure, potrivit testelor specifice.

Transportul rutier este considerat una dintre cele mai periculoase modalități de deplasare. În fiecare zi au loc mii se accidente rutiere, în urma cărora mulți oameni își pierd viața. Siguranța pe șosele depinde de mai mulți factori, printre care infrastructură, modelul mașinii și capacitățile conducătorului auto. Există câteva modele de mașini considerate foarte sigure, potrivit testelor specifice. Care este cea mai sigură mașină din lume, la momentul actual și care este modelul de mașină în care nimeni nu și-a pierdut viața.

Cum se testează siguranța mașinilor

Atunci când își cumpără o mașină, oamenii se bazează pe mai multe criterii. Aceasta trebuie să fie fiabilă, să se încadreze într-un anumit buget, să nu consume mult, să fie potrivită pentru nevoile persoanei/ale familiei și să fie sigură. Fiecare model de mașină lansat pe piață este testat și, în urma multor probe, primește un anumit scor.

 

Modalitatea recunoscută de a testa mașinile poartă denumirea de Euro NCAP. Testele la care sunt supuse autovehiculele sunt de mai multe tipuri. Acestea au legătură cu siguranța pasagerilor, siguranța pietonilor și siguranța celorlalți participanți la trafic, în caz de accident.

În urma analizării pe baza acestor criterii, mașinile primesc un scor în stele (maximum 5 stele) și un procentaj de siguranță, la fiecare categorie în parte.

Cea mai sigură mașină din lume

Una dintre cele mai sigure mașini din lume este considerată Volvo XC90. Acest model de SUV, ales adesea de către familii, oferă siguranță maximă atât pasagerilor, cât și celorlalți participanți la trafic. Mașina se situează excelent nu doar la teste, ci și în ceea ce privește statisticile.

Datele disponibile online arată că, potrivit statisticilor, până în ianuarie 2020, nicio persoană nu a murit în accidente rutiere într-o astfel de mașină. Până la data respectivă, în lume se vânduseră aproximativ 700.000 de modele ale acestei mașini. Primul Volvo XC90 a ieșit pe piață în anul 2002, iar de atunci a fost îmbunătățit constant.

”Toate mașinile Volvo XC90 din a doua generație au AEB ca standard, astfel încât fiecare dintre ele a avut sisteme de evitare a coliziunilor din fabrică. Niciuna nu a avut anterior AEB sau ceva similar. A existat un sistem de monitorizare a punctului mort și care a fost standard pentru o lungă perioadă de timp, dar nu au avut niciodată sistemele de evitare a coliziunilor despre care vorbim. De aceea, este și acesta unul dintre motivele pentru care nimeni nu a murit până acum în această mașină.”, a explicat, la un moment dat, Matthew Avery, director în cercetare la Thatcham.

Top 10 cele mai sigure mașini din lume

Potrivit celor mai recente teste Euro NCAP, există un clasament al celor mai sigure mașini, la nivelul anului 2023. Interesant este că, în top 10, se află nu mai puțin de 4 modele produse de compania chineză BYD. Aceasta face automobile electrice și hibrid, iar 4 dintre modelele BYD sunt în momentul de față în topul celor mai sigure autovehicule. Iată cum arată clasamentul făcut de Euro NCAP în anul 2023!

 

SURSA