MENIU

Secretul insuliței care atrage sute de locuitori și încaieră două țări. Imagini fantastice

<p>Secretul insulei Migingo</p>
<p>Secretul insulei Migingo</p>
<p>Secretul insulei Migingo</p>
<p>Secretul insulei Migingo</p>

O insuliță stâncoasă în mijlocul unui lac uriaș este motiv de dispută între două țări și sursă de hrană pentru pescari, scrie AFP.

Insula Migingo, aflată în vestul Lacului Victoria, din Africa, are doar un sfert de hectar și o mulțime de rezidenți, îngrămădiți în căsuțe metalice improvizate.

În afară de căsuțe, insulița are doar câteva baruri, bordeluri și un mic port. În ciuda acestei austerități, Migingo este subiect de aprigă dispută între Kenya și Uganda.

Motivul: într-o vreme în care pescarii de pe lac prind tot mai puțini pești, apele adânci din jurul insuliței abundă în biban de Nil.

La începutul anului 2.000, când insula avea doar câțiva locuitori, Kenya era singura țară care revendica, fără probleme, bucățica de pământ.

Cam atunci a intervenit însă Uganda, care și-a trimis oficialii să îi taxeze pe pescari și să le ofere protecție în fața piraților.

Kenya și-a trimis propriile forțe de securitate pe insulă și cele două țări au ajuns, în 2009, aproape de un conflict.

Cele două țări au decis să formeze o comisie care să stabilească granița exactă, dar oficialii nu au ajuns până acum la niciun rezultat.

Un alt conflict a fost aproape de a izbucni când ambele țări au dorit să fluture steagul național pe insuliță. A fost, și acesta, evitat.

Migingo este acum co-administrată, iar pe ea locuiesc pescari din ambele țări, care sunt mai puțin preocupați de problemele administrative și mai îngrijorați de greutățile traiului de zi cu zi.

În ultimii 40 de ani, captura a scăzut dramatic și în jur de 80% dintre speciile indigene de pești au dispărut din lac.

În schimb, lacul este acoperit de o specie invazivă de plantă, zambila de apă.

”Nu știu cărei țări îi aparține insula”, mărturisește Emmanuel Aringo, un pescar kenyan, pentru AFP.

”Astea sunt probleme politice, iar noi nu vrem decât să ne vindem peștele”, spune el.