MENIU

Leul prinde puteri în raport cu euro, după ce Grecia a fost salvată în buza prăpastiei

Leul se întărește în raport cu moneda unică europeană, dar pierde teren în fața dolarului american, la cursul oficial anunțat luni de BNR, la doar câteva ore după încheierea unui acord între liderii Eurozonei și Grecia cu privire la un nou plan de salvare.

Cursul euro-leu a scăzut luni 13 iulie la 4,4351 lei/euro, față de cotația de vineri de 4,44 lei. Este cea mai scăzută cotație din ultimele două luni.

Și francul elvețian s-a depreciat în raport cu leul, scăzând de la 4,2474 lei de vineri, la 4,2304 lei, cursul oficial al BNR de luni.

BNR a anunțat, în schimb, o apreciere de 0,59% pentru dolarul american, care a trecut din nou peste pragul de 4 lei: dolarul a fost cotat de Banca Națională la 4,0064 lei.

Prima reacție a piețelor financiare după anunțul privind ajungerea la un acord între țările din zona euro și Grecia cu privire la al treilea plan de salvare din ultimii cinci ani a fost aprecierea puternică a monedei europene în raport cu dolarul și cu celelalte valute.

Acordul dintre Grecia și creditorii internaționali, venit la capătul a 15 ore de negocieri dure la Bruxelles în cursul nopții de duminică spre luni, a fost primit cu entuziasm de piețele financiare și valutare.

Euro s-a apreciat rapid în fața dolarului, iar monedele din Europa de Est s-au întărit ușor în raport cu moneda europeană, pe fondul scăderii riscului investițional perceput în regiune.

Cursul euro-leu a scăzut la 4,43 lei/euro pe piața interbancară în prima oră după anunțul făcut de la Bruxelles. Moneda europeană crescuse în primele ore ale dimineții la 4,45 lei, peste cursul BNR de vineri, când leul a atins maximul ultimei luni în faţa monedei europene - 4,4464 lei/euro.

Dolarul a variat destul de mult pe interbancar luni dimineață și a urcat la ora 11, ora României la aproape 4 lei, după ce scăzuse la 3,97 lei. Dolarul a scăzut cu aproape 2% (8 bani), într-o singură şedinţă (vineri, 10 iulie 2015), de la 4,06, la 3,98 lei.

Leul reînvie după surpriza plăcută venită din Grecia

Leul a crescut puternic, vineri 10 iulie, în raport cu euro, dolarul și francul elvețian, pe fondul reducerii substanțiale al unui Grexit în viitorul apropiat.

BNR a anunțat un curs de 4,4464 lei pentru euro, mult sub cotația de joi de 4,48 lei.

Dolarul a coborât și mai puternic, cu 1,7% într-o singură zi, până la valoarea de 3,9830 lei.

Și francul elvețian s-a ieftinit serios la cotația oficială a BNR de vineri: cursul a scăzut de la 4,27 la 4,2474 lei/franc.

Imediat după votul categoric NU de la referendumul de duminică din Grecia, leul s-a depreciat cu peste 0,6% faţă de dolarul american, BNR anunţând un curs de 4,0566 lei/dolar faţă de 4,3 lei/dolar de vineri.

Moneda euro a urcat uşor luni în raport cu leul, fiind posibilă şi o intervenţie a BNR în sprijinul monedei naţionale. Cotaţia euro a ajuns la 4,4854 lei, faţă de valoarea de 4,4819 lei de vineri.

Şi francul elveţian s-a apreciat serios în raport cu leul - cursul anunţat de BNR a urcat de la 4,2825 lei/franc la 4,2943 lei/franc.

România și Ungaria, cele mai lovite de șocul valutar pornit din Grecia

Analiștii se așteaptă ca euro să se deprecieze serios în raport cu dolarul american, iar monedele din regiunea Europei de Est să fie sub presiune maximă în următoarele zile.

Până la anunțul oficial al cursului BNR de la ora 13.00, leul se depreciază pe piața interbancară și cursul ajunge la 4,49 lei/euro luni, 6 iulie, la ora 9.00. Dolarul a crescut și mai mult decât euro pe interbancar, după cum era de așteptat, urcând la 4,06 lei.

La primele ore ale dimineții, euro a scăzut la 4,46 lei, faţă de 4,48 lei, cât a fost vineri cursul oficial de la BNR. Euro a început să crească şi a ajuns la 4,49 lei. Moneda europeană a evoluat săptămâna trecută în palierul 4,4685 - 4,4931 lei, potrivit Economica.net.

Dolarul a crescut până la 4,05 lei, faţă de 4,03 lei, cursul anunţat vineri de Banca Naţională. Moneda americană a evoluat săptămâna trecută între 3,9969 lei şi 4,0469 lei, potrivit sursei citate.

Grecii au votat, duminică, categoric împotriva măsurilor de austeritate cerute de creditorii internaţionali. Datele oficiale, după numărarea a 100% din voturi, dau drept învingătoare tabăra elenilor care au votat "NU" la referendum. 61,31% dintre greci s-au opus măsurilor de austeritate, iar 38,69% au fost de acord cu ele.

CURS BNR. După două zile de apreciere, în care s-a făcut resimțită și intervenția BNR pe piața valutară, leul a pierdut din nou teren în raport cu moneda europeană la sfârșitul săptămânii trecute. Mai mult decât euro a crescut însă dolarul, care are toate șansele să ajungă pe termen mediu la paritate cu euro.

România ar putea avea, astăzi, un impact emoțional pe curs având în vedere votul din Grecia, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de specialitate, Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Mai multe articole despre:
curs valutar curs euro leu