MENIU

Care a fost primul satelit meteo de succes

Primul satelit meteo experimental din istorie, potrivit The Guinnes Book, a fost satelitul american TIROS-1, lansat de NASA în spațiul cosmic la 1 aprilie 1960, potrivit AGERPRES.

"TIROS" (Television Infrared Observation Satellite) a fost operațional timp de 78 de zile. În toată această perioadă, satelitul a înregistrat imagini privind fenomenele meteo ce influențează vremea de pe Pământ.

La bordul lui TIROS-1, ce cântărea 120 kg, au fost instalate două camere de înregistrat și două camere video, cele mai performante instrumente, la acel moment, pentru studierea vremii cu ajutorul vehiculelor spațiale.

TIROS-1 a transmis peste 23.000 de imagini ale Terrei și ale atmosferei sale, oferind o perspectivă fără precedent și revoluționând previziunile meteo.

Potrivit noaanews.noaa.gov, prima imagine capturată de satelit a fost imaginea încețoșată a unei bande groase de nori aflată deasupra Statelor Unite ale Americii. Următoarea imagine realizată câteva zile mai târziu arăta un taifun la aproape 1.600 km est de Australia.

Până în 1965, nouă noi sateliți din seria TIROS au fost lansați. Aceștia au fost urmați de seriile de sateliți ATS, ESSA, NOAA, GOES.

Sateliții meteorologici poartă camere video și alte instrumente îndreptate către atmosfera terestră. Aceștia pot furniza avertismente în legătură cu instabilitatea vremii și contribuie foarte mult la prognoza meteorologică.

Sateliții artificiali sunt obiecte lansate în spațiu orbitând în jurul unei planete după niște coordonate bine stabilite. De la lansarea primului satelit arificial în 1957, mii de sateliți au fost trimiși pe orbita Pământului, ei având un rol extrem de important în industria comunicațiilor, în strategia militară și în studiile științifice ale Terrei și Universului.

Mai multe articole despre:
succes meteo satelit primul