MENIU

CARANTINAREA este cerută de un nou oraș din sudul României! Rata de INFECTARE cu noul coronavirus este aproape 8 

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Ialomiţa cere carantinarea orașului Solobozia de astăzi de la prânz, pentru o perioadă de două săptămâni. Rata de infectare cu noul coronavirus crește alarmant de repede în municipiul de reședință al județului Ialomița.

 

Până acum, și alte reşedinţe de judeţ, cum ar fi Sibiu, Slatina, dar şi Caracal, au cerut să li se accepte deciziile de carantinare a oraşelor. 

„Ca urmare a creşterii accelerate a răspândirii virusului SARS-COV2 pe teritoriul municipiului Slobozia, miercuri seara CJSU Ialomiţa a propus carantinarea zonală a municipiului Slobozia începând de joi, ora 12, pentru o perioadă de 14 zile, a transmis miercuri seară Prefectura Ialomița.

„Propunerea CJSU se comunică Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, urmând ca după decizia DSU, aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial.

Astăzi (miercuri – n.red.) situaţia epidemiologică ne arăta un indice de infectări de 7,46/1.000 de locuitori, ceea ce arată o răspândire a virusului deosebit de periculoasă pentru populaţie”, arată Prefectura Ialomiţa. Decizia de carantinare a municipiului Slobozia are în vedere prevenirea răspândirii virusului și limitarea presiunii pe sistemul de sănătate pe care numărul mare de îmbolnăviri o exercită, explică în continuare Prefectura.

Potrivit ultimului bilanț coronavirus anunțat miercuri, incidența infectărilor cumulate în ultimele două săptămâni la 1.000 de locuitori în la nivelul întregului județ Ialomița era de 2,54. Numărul total al celor confirmați cu noul coronavirus a ajuns la 2.944 de la începutul epidemiei.

Printre principalele MĂSURI din cererea de carantinare pentru Slobozia sunt:

- interzicerea intrărilor şi ieşirilor din localitate pe alte căi decât drumurile naţionale şi judeţene;

- interzicerea circulaţiei şi staţionării în spaţii publice a persoanelor, cu excepția motivelor bine justificate și prevăzute în declarația pe propie răspundere;

- sunt permise: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă şi locul desfăşurării activităţii profesionale şi înapoi; deplasarea pentru asigurarea de bunuri pentru necesităţile de bază, inclusiv pentru asigurarea necesităţilor de bunuri în interes profesional; deplasarea pentru asistenţă medicală ce nu poate fi amânată; deplasările scurte în zona din jurul locuinței legate de activitatea fizică individuală, cât și pentru nevoile animalelor de companie; în scop umanitar sau de voluntariat, pentru activitățile agricole, pentru îngrijirea sau administrarea unei locuințe din afara localității, pentru eliberarea de documente sau a celor necesare pentru obținerea unor drepturi;

- este permisă tranzitarea zonei carantinate de către persoane din afara localității, fără a opri în interiorul orașului;

 - este necesară completarea unei declarații pe proprie răspundere din care să reiasă motivul deplasării atât pentru interiorul localității, cât și pentru ieșirea din localitate;

- este interzisă circulația și formarea de grupuri mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleași familii.