MENIU

Cannes 2015. Niciun film românesc în competiție. Doi regizori români revin pe Croazetă

<p>CANNES 2015</p>

A început Festivalul de Film la Cannes. Niciun film românesc nu e prezent în competiţia oficială, însă avem două filme la secţiunea "Un Certain Regard". Iar un scurtmetraj al regizorului Andrei Creţulescu va fi prezentat în secţiunea "Semaine de la Critique".

Peste 50 de filme vor fi proiectate la Cannes până în 24 mai. Lungmetrajul regizorului Radu Muntean "Un etaj mai jos" şi "Comoara" lui Corneliu Porumboiu se numără printre cele 14 pelicule selectate la categoria "Un certain regard". Criticii de film remarcă succesul României, singura ţară care aduce două filme la "Un certain regard".

Filmul Comoara în regia lui Corneliu Porumboiu este unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului pentru specialiştii de la Cineuropa. Pelicula urmăreşte întâmplările neaşteptate a doi bărbaţi care încearcă să descopere o comoară.

Scurt-metrajul "Ramona", de Andrei Creţulescu, face parte din selecţia "Semaine de la critique", secţiune paralelă a Festivalului. Iar la secţiunea "Short Film Corner" figurează nu mai puţin de 14 scurt-metraje româneşti. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen.

În 2006, Porumboiu a primit premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes pentru "A fost sau n-a fost?". Un alt film al său, Poliţist adjectiv, a primit în 2009 premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.

Mai multe articole despre:
filme Cannes 2015