MENIU

Când vom spune "Adio" banilor cash. UE pregătește un set de reguli fără precedent

<p>Bancomat</p>

Comisia Europeană analizează posibilitatea de a introduce un set de măsuri prin care să restricționeze sau chiar să interzică plățile în cash la nivelul întregii Uniuni Europene.

Comisia Europeană a publicat, recent, un studiu de impact cu privire la o posibilă inițiativă legislativă menită să restricționeze sau chiar să interzică plățile în cash la nivelul întregii Uniuni Europene, scopul declarat fiind combaterea finanțării terorismului și a spălării de bani rezultați din activități infracționale.

Comisia ar putea elabora un astfel de draft de reglementare anul viitor, potrivit profit.ro. În varianta în care se va opta pentru restricționarea operațiunilor cu numerar, se va pune problema stabilirii pragului de sumă de la care pornind s-ar institui restricția, dacă acesta ar urma să fie unic la nivelul UE sau ar trebui să țină cont de puterea de cumpărare medie.

"Abolirea completă a utilizării cash-ului ar duce la atingerea obiectivului vizat, însă ar fi cu totul lipsită de proporționalitate, devreme ce tranzacțiile în cash constituie încă o modalitate majoră de efectuare a plăților, ferm înrădăcinată în viața de zi cu zi", se spune în documentul citat.

Studiul arată că o serie de state membre UE au introdus deja diferite tipuri de restricții asupra operațiunilor cu cash, însă adaugă că acestea sunt departe de a fi omogene.

"Absența unei reglementări europene unitare de restricționare și control al tranzacțiilor în cash va continua să faciliteze finanțarea terorismului și a altor activități infracționale prin menținerea anonimatului acestor plăți în multe state membre, ceea ce afectează prevenirea, investigarea și urmărirea penală. Inconsistența practicilor statelor membre va continua să permită eludarea actualelor restricții naționale, teroriștii și alți infractori având oportunitatea de a profita de absența sau de nivelul mai redus al restricțiilor din unele jurisdicții, comparativ cu altele", se afirmă în documentul citat.

Comisia Europeană subliniază, totuși, că accesul nerestricționat la tranzacții în numerar facilitează efectuarea de plăți de către cetățenii UE, care nu au totdeauna acces la alternative la fel de ieftine și de simple și care ar putea fi obligați să recurgă la variante mai costisitoare în caz de restricționare sau interzicere a cash-ului.

Mai multe articole despre:
bani cash