MENIU

Când va fi posibilă vaccinarea în masă împotriva Covid-19. Anunțul OMS

Vaccinarea în masă împotriva Covid-19, posibilă în a doua jumătate a anului viitor

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că vaccinarea în masă împotriva noului coronavirus va fi posibilă abia în a doua jumătate a anului viitor. Purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, a subliniat importanța studiilor care să dovedească eficienţa şi siguranţa vaccinurilor. În prezent, în lume sunt în curs de dezvoltare peste 175 de astfel de vaccinuri.  

Până acum, niciunul dintre vaccinurile potenţiale care se află în etape avansate ale studiilor clinice nu a demonstrat ”un semnal clar” care să ateste o eficienţă de cel puţin 50%, considerată necesară de către OMS, a anunțat Harris, citată de Agerpres.

Aceasta a spus că ”a treia fază a studiilor clinice trebuie să dureze mai mult, pentru a stabili dacă vaccinul oferă cu adevărat o protecţie şi, de asemenea, cât este de sigur”, adăugând că toate datele furnizate trebuie să fie împărtăşite şi comparate. ”Mulţi oameni au fost vaccinaţi, însă noi nu ştim dacă vaccinul funcţionează... În acest moment, nu avem un semnal clar care să ateste că vaccinul administrat deţine cu adevărat nivelurile cerute de siguranţă şi de eficienţă”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a OMS, care nu a adus în discuție un anumit potențial vaccin.

Rusia a aprobat vaccinul anti-Covid Sputnik V în august, după o testare pe oameni care a durat mai puţin de două luni, ceea ce i-a determinat pe mai mulţi experţi occidentali să pună sub semnul întrebării eficienţa şi siguranţa sa. Joi, reprezentanții companiei Pfizer și oficiali americani din domeniul sănătăţii publice au anunţat că un vaccin dezvoltat de grupul farmaceutic ar putea fi distribuit cel mai devreme la finalul lunii octombrie. 

OMS și GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization) au lansat un program de vaccinare globală, denumit COVAX, care îşi propune să contribuie la cumpărarea şi distribuirea corectă a vaccinurilor anti-Covid. Până acum, 76 de țări s-au angajat să adere la acest plan. În primă fază, programul vizează imunizarea persoanelor din categoriile de mare risc din fiecare ţară, printre care angajaţii din domeniul medical. SUA au anunțat că nu se vor alătura proiectului din cauza legăturilor cu "o Organizaţie Mondială a Sănătăţii coruptă"

Potrivit OMS, 176 de potențiale vaccinuri sunt în curs de dezvoltare în lume, dintre care 34 au intrat în etapa studiilor clinice, fiind testate pe oameni. Dintre acestea, opt au ajuns în a treia fază, cea mai avansată.

Mai multe articole despre:
vaccinare anti-covid in masa oms covax 2021