MENIU

VACCINAREA anti-COVID-19 a adolescenților în România, START pe 2 iunie! Ce trebuie să știe PĂRINȚII - DOCUMENTE

CÂND începe vaccinarea anti-COVID-19 a adolescenților. Ce trebuie să știe părinții - Documentele necesare

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a explicat ce proceduri trebuie urmate pentru ca vaccinul Pfizer să fie administrat în România și copiilor între 12 și 15 ani. Când va începe vaccinarea pentru această categorie de vârstă și ce trebuie să știe părinții. De când încep înscrierile pe platforma de vaccinare și ce documente sunt necesare la prezentarea la vaccinare în centrele de vaccinare sau în cabinetele medicilor de familie.

CÂND începe vaccinarea anti-COVID-19 pentru copiii cu vârste între 12 și 15 ani

Despre începerea vaccinării copiilor împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță a precizat că „dacă toate lucrurile sunt gata, poate mâine (1 iunie - n.red.), dar un anunț va fi făcut mâine, cel mai sigur”.

„Din datele pe care le avem în acest moment, mâine se va afișa pe site-ul Agenției Europene a medicamentelor (EMA) prospectul tradus în toate limbile statelor membre ale Uniunii Europene. În acel moment este preluat pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului (ANM) și putem emite o instrucțiune prin care declarăm începerea vaccinării și pentru această grupă de vârstă (de 12-15 ani - n.red.)”, a anunțat, luni, președintele Comitetului Național de Vaccinare.

CÂND pot fi programați adolescenții pentru vaccinarea anti-COVID-19

Medicul Valeriu Gheorghiță a mai anunțat că de marți, 1 iunie, copiii cu vârste între 12 și 15 ani pot fi programați pe platforma de vaccinare prin intermediul conturilor părinților, tutorilor sau aparținătorilor legali

„Platforma e în lucru, ne așteptăm ca în cursul zilei de astăzi să fie finalizate toate procedurile tehnice pentru a putea introduce CNP-ul copiilor de către părinți sau tutorii legali”, a declarat Valeriu Gheorghiță, luni, la un post TV, adăugând că prioritatea, „este esențial, să o acordăm copiilor vulnerabili”.

De asemenea, vaccinarea copiilor se poate realiza fără o programare prealabilă în platformă, prin prezentarea directă în centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie, unde se administrează acest tip de vaccin, sau la evenimentele de tip maraton, drive-trough, a mai transmis, luni, CNCAV, într-un comunicat de presă.

IMPORTANT! Pentru vaccinarea copiilor este obligatoriu obținerea consimțământului informat de la părinți, tutorii legali sau aparținătorilor legali.

Vaccinarea este gratuită și voluntară, iar pentru facilitarea procesului de vaccinare pot descărca de pe site-ul ROVACCINARE atât chestionarul de triaj, cât și formularul de consimțământ informat prin care își exprimă acordul în acest sens. Documentul poate fi semnat de către unul dintre părinți, de tutorele sau reprezentantul legal, iar în centrul de vaccinare, adulții vor prezenta actele de identitate valabile care să ateste calitatea acestora (CI, pașaport, pentru adulți și certificatul de naștere, în cazul celor care nu au împlinit 14 ani).

FORMULARUL de exprimare a ACORDULUI INFORMAT pentru MINORI se poate descărca AICI

CHESTIONARUL de TRIAJ VACCINARE anti-COVID-19 poate fi descărcat AICI