MENIU

Când este bine să mănânci fructe și când NU! Regulile pe care nu le știai

Să recunoaștem! Nimeni nu prea mănâncă fructe după niște reguli. Le mâncăm în mijlocul zilei când ni se face poftă de ceva dulce, seară, după-cină, când am ronțăi ceva și ne ferim de ciocolată ori le punem, dimineață, în smoothie, în cele mai bune cazuri!

 Nutriționiștii spun, însă, că fructele ar trebui consumate mai cu atenție. Trebuie să ținem cont de momentul zilei în care le consumăm și de combinațiile pe care le facem. În acest fel, evităm problemele digestive frecvențe precum gaze, balonare și chiar indigestie, și ajutăm corpul să asimileze mai bine vitaminele și nutrienții din fructe.

Iată câteva reguli după care poți să te ghidezi dacă nu știi când e bine să mănânci fructe și când nu!

Mănâncă fructe dimineață pe stomacul gol
 
Dimineață e un moment bun să mănânci fructe fiindcă atunci digestia e mai rapidă (după o noapte întrega, stomacul e gol) și corpul folosește enzime diferite pentru a digera fructele. Totodată, dimineață, corpul are o mai mare capacitate de a absorbi vitaminele, fibrele și carbohidrații de care are nevoie că să fie sănătos.

Mănâncă fructele “goale”
 
Când fructele sunt consumate singure și NU sunt combinate cu alte alimente, stomacul va absorbi mai ușor nutrienții din ele. Mai mult decât atât, dacă combini fructele cu grăsimi, amidon sau proteine, e posibil să te confrunți cu probleme digestive. Asta fiindcă zaharurile din fructe nu se mai digera la fel de ușor, ci rămân în stomac mai mult timp și încep să fermenteze.

NU mânca fructe imediat după masă
 
Ar trebui să aștepți cel puțin 30 de minute după masă că să poți să mănânci un fruct. DAR! Dacă suferi de aciditate gastrică (arsuri, reflux grastroesofagian), ar trebui să aștepți cel puțin două ore după masă că să mănânci fructe și o oră înainte de masă.

NU mânca fructe înainte să mergi la culcare
 
Zaharurile din fructe nu doar că îți dau peste cap procesul de digestie, dar îți pot strică și somnul. E simplu de ghicit de ce: zaharurile îți cresc glicemia și îți dau energie. O regulă bună este să nu mannaci fructe cu trei ore înainte de culcare. Dacă ești la dietă, ferește-te de fructe noaptea fiindcă te pot îngrășa.

Mănâncă fructe înainte și după sport
 
Ai voie să mănânci fructe înainte, dar și după sport. Corpul va folosi zaharurile din fructe că să-și ia doză de energie necesară înainte de un antrenament, dar și că să “refaca” nivelul de energie pierdută după un antrenament. Mănâncă fructele cu cel puțin o jumătate de oră înainte de sport și o jumătate de oră după.

Mănâncă fructe și când ții cură  

Fructele sunt sănătoase – conțin vitamine, fibre, zaharuri bune și ar trebui să existe în orice meniu, chiar și în cel de dietă! Încearcă să mănânci mai puține fructe dulci și mai multe fructe bogate în apa și să nu le consumi seară!

E ok să combini fructele cu lapte vegetal
 
Dacă obișnuiești să-ți faci smoothie-uri des, poți să adaugi lapte de migdale sau lapte de cocoș. Laptele vegetal nu pune o presiune foarte mare asupra digestiei. Dar chiar și așa, încearcă să nu bei smoothie-uri cu mai mult de trei-patru fructe și lapte vegetal în fiecare zi, că să previi eventualele problemele digestive. Cel mai înțelept este să-ți faci smoothie-uri folosind unu-două fructe maximum și una-două legume și să le diluezi cu apa.
 
 

Mai multe articole despre:
sănătate dietă cură de slăbire fructe