MENIU

Cancerul tăcut, ucigaş în serie. Primele simptome de care trebuie să te fereşti, pe vârste

Cancerul tăcut, ucigaş în serie. Primele simptome de care trebuie să te fereşti, pe vârste

Cancerul este o boală terifiantă, care omoară milioane de oameni, însă, descoperită în primele stadii, poate fi tratată. Câteva analize simple făcute anual îți pot salva viața.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că, în 2030, 13,2 milioane de oameni vor muri anual de cancer. Este o estimare sumbră, dar care poate fi combătută prin acțiunea fiecăruia dintre noi. Informarea este cheia prevenției și detectării precoce a cancerului. Deși se spune că această boală nu are vârstă, gen, rasă sau stare socială, statisticile ne arată că anumite forme de cancer sunt mai des întâlnite la anumite categorii de vârstă.

20 de ani - Cancer de col uterin

În ultimii ani, incidența acestui tip de cancer a crescut foarte mult la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Aproape toate cazurile de cancer de col uterin apar la femeile care au fost anterior infectate cu virusul papiloma uman (HPV). Cancerul de col uterin evoluează lent, dar sigur dacă nu e descoperit la timp. În primele stadii, celulele colului uterin se modifică. Aceste modificări pot fi lesne detectate prin testul Babeș-Papanicolau. Însă HPV nu este singurul factor de risc, fumatul, modificările hormonale, infecția cu chlamydia și chiar folosirea îndelungată a pilulelor contraceptive sunt pe lista factorilor favorizanți.

Semne alarmante

Semnele care pot anunța acest cancer pot fi ușor trecute în categoria „se mai întâmplă, nu-i nimic grav“, însă e bine să știi care sunt și să mergi la medic imediat ce apar. sângerări între menstre, durere sau sângerări la contactul sexual, uscăciune vaginală, dureri de picioare sau umflături, mici dureri de spate, oboseală.

30 de ani - Cancer de sân

Incidența cancerului de sân este în continuă creștere, iar vârsta la care apare este din ce în ce mai mică. Multe femei aflate în perioada fertilă, 30-40 de ani, descoperă sub diverse forme că au cancer de sân. Unele au în istoricul familial această boală, altele nu. Psihologii spun că există o cauză emoțională a bolii, legată de maternitate, dar nimeni nu poate spune cu precizie cine-i vinovatul. Chiar dacă incidența crește, există și o rată mare de vindecare. Azi, poți să nu mai mori din pricina cancerului, cu condiția să-l depistezi din vreme. Luat din pripă, metodele terapeutice sunt eficiente. Cancerul nu evoluează în câteva zile, întotdeauna există timp pentru control, a doua opinie și intervenție, scrie femeia.ro.

Semne îngrijorătoare: noduli la unul sau la ambii sâni, modificarea dimensiunii sau formei sânului, modificarea culorii pielii la nivelul sânului, modificarea sfârcului: înroșire, cruste, inversare, secreții.

40 de ani - Cancer pulmonar

Dacă acum câțiva ani, cancerul de plămâni era frecvent întâlnit la 60-70 de ani, azi el are o incidență mai mare după 40 de ani, în special la femei. Statisticile arată că acest cancer omoară la nivel mondial mai multe femei decât cel de sân. Dar, dacă e descoperit la timp, rata supraviețuirii crește cu 80%.

Simptome alarmante: tuse frecventă și spută în cantitate mare, dificultăți de respirație, răgușeală, dureri în piept.

Mai multe articole despre:
cancer simptome cancer cancer femei