MENIU

"Cancerul tăcut" - Primele simptome ascunse ale unuia dintre cele mai agresive forme de cancer

"Cancerul tăcut" - Primele simptome ascunse ale unuia dintre cele mai agresive forme de cancer

Cancerul pancreatic numit şi cancerul "tăcut" este printre cele mai agresive forme de cancer cu o rată a mortalităţii extrem de ridicată. Cu cât cancerul începe să se răspândească, apar dureri în partea superioară a abdomenului. Un singur test de urină poate ajuta la identificarea lui în stadii incipiente. 

Pancreasul produce sucuri digestive, care ajută intestinele la descompunerea alimentelor; produce hormoni, inclusiv insulină, care reglează nivelul zaharurilor și amidonului din corp.

Principala cauză este consumul de alcool, dieta bogată în grăsimi, prăjeli şi în afumături sunt alţi factori implicaţi în apariţia tumorii pancreatice, fumatul, lipsa de exerciţii fizice. De asemenea, sunt mai expuşi cei care au în familie cazuri de cancer de pancreas şi persoanele diagnosticate cu pancreatită cronică (inflamaţie de durată a pancreasului) sau cu diabet zaharat de tip I sau II.

Conform doctorulzilei.ro, ne putem da seama după primele simptome precum greaţa sau lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate, oboseală şi depresie. Durerea agresivă devine atunci când victima stă întinsă sau după ce mănâncă.
Cercetătorii britanici au creat un test de depistare precoce a cancerului pancreatic. Urina poate identifică tipul cel mai frecvent întâlnit de cancer pancreatic într-un stadiu incipient. Testul lor este capabil, de asemenea, să facă o distincţie clară între cancer pancreatic şi pancreatită cronică.

Mai multe articole despre:
simptome cancer pancreas