MENIU

Cancerul de piele, influenţat de alcool

Cancerul de piele, influenţat de alcool

Consumul de alcool în mod regulat poate contribui la creşterea riscului de a dezvolta melanom, cea mai agresivă formă a cancerului de piele.

Un nou studiu publicat în British Journal of Dermatology a sintetizat informaţiile cuprinse în 16 cercetări anterioare în care au fost implicate 6.200 de pacienţi. Specialiştii au ajuns la concluzia că persoanele care au consumat cel puţin o băutură alcoolică în fiecare zi au avut un risc de a dezvolta melanom cu 10% mai mare, în comparaţie cu cei care nu au consumat alcool deloc sau au consumat doar ocazional.

Cei care au băut zilnic, cel puţin două băuturi, riscul de a face cancer de piele a fost 18% mai ridicat. În plus, o creştere semnificativă a procentajului de risc s-a înregistrat în cazul celor care au consumat cel puţin patru băuturi alcoolice pe zi. Erau cu 55% mai predispuşi  cancerului de piele.

Din cauza alcoolului, pielea devine mai sensibilă

Potrivit studiului, o porţie de băutură a fost definită ca având 12,5 g alcool, echivalentul unui pahar cu vin sau al unei jumătăţi de halbă cu bere tare. Oamenii de ştiinţă susţin că alcoolul provoacă schimbări biologice care fac ca pielea să fie mult mai sensibilă la lumină şi pot agrava impactul la expunerea la razele ultraviolete.

Ei cred că modul în care etanolul este transformat într-un compus chimic numit acetaldehida imediat după consumul de alcool ar putea avea un rol important. Se crede, astfel, că acetaldehida poate acţiona ca un fotosensibilizant, generând molecule numite „specii reactive de oxigen“ care distrug celulele într-un mod ce poate produce cancer de piele.

Continuare pe clicksanatate.ro