MENIU

Canada își prelungește și extinde misiunea în Irak

Parlamentul canadian va dezbate săptămâna viitoare o moțiune având ca obiect prelungirea și extinderea misiunii militare împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Irak, al cărei mandat expiră în aprilie, a anunțat miercuri premierul canadian Stephen Harper, citat de AFP, potrivit AGERPRES.

Adoptarea acestei moțiuni nu ridică probleme, ținând seama de majoritatea confortabilă de care dispune Partidul Conservator al premierului Harper în Camera Comunelor din Ottawa.

'Săptămâna viitoare, voi prezenta în parlament o propunere pentru extinderea și prelungirea acestei misiuni și atunci o voi și detalia', a declarat Harper la o întâlnire cu presa.

Canada a acceptat în 7 octombrie 2014 să participe la campania de atacuri aeriene împotriva grupului Statul Islamic în Irak, efectuată de o coaliție internațională condusă de SUA. Șase avioane de vânătoare F-18, două de supraveghere Aurora, un avion de realimentare în zbor și alte două avioane de transport iau parte la această misiune, precum și 600 de militari staționați în Kuweit.

Canada a mai desfășurat — în septembrie — 69 de membri ai forțelor speciale pentru a consilia și asista forțele kurde în nordul Irakului.

După ce votase împotrivă, opoziția canadiană emisese îndoieli asupra obiectivelor misiunii canadiene când forțe speciale au fost implicate în confruntări la sol în ianuarie împotriva jihadiștilor, la fel de activi în Siria vecină. Unul dintre acești soldați de elită și-a pierdut viața în urmă cu 11 zile, luat drept țintă din eroare de forțele de securitate kurde.

Opoziția l-a acuzat pe Harper că nu a 'spus adevărul' despre natura reală a misiunii, forțele canadiene la sol nefiind destinate să fie implicate în lupte.

Harper a insistat, totuși, asupra faptului că forțele la sol nu ripostează la focul inamicului decât în caz de legitimă apărare.

Misiunea canadiană beneficiază de un puternic sprijin din partea opiniei publice după cele două atacuri de inspirație jihadistă care au costat viața a doi militari la Quebec și Ottawa în octombrie.