MENIU

Campania de intimidare a opozanților regimului continuă în Rusia. O apropiată a lui Aleksei Navalnîi a fost reținută

O apropiată a lui Aleksei Navalnîi a fost reținută, la Moscova

Avocata Liubov Sobol, o apropiată a lui Aleksei Navalnîi, a fost ridicată vineri din locuința sa din Moscova și dusă la audieri, la Comitetul de anchetă. Anunțul a fost făcut de echipa opozantului rus, care a precizat că aceasta este acuzată de violare de domiciliu și amenințări. 

Instituția unde a fost dusă avocata se ocupă de principalele anchete penale din Rusia. 

Avocata a fost reținută după ce, luni, l-a vizitat pe presupusul agent FSB pe care Navalnîi îl acuză de implicare în otrăvirea sa. 
Ivan Jdanov, Directorul organizației lui Navalnîi, Fondul de luptă împotriva corupţiei, a transmis că acuzațiile aduse avocatei au legătură cu vizita respectivă. 

În ziua vizitei, Navalnîi a făcut publică înregistrarea unei convorbiri telefonice cu presupusul agent FSB Konstantin Kudriavţev în care acesta din urmă, crezând că discută cu un responsabil al serviciilor de informaţii, spune că serviciile speciale ruse l-au otrăvit pe disident. Autorităţile au calificat convorbirea drept un fals, fără însă a dezminţi că interlocutorul lui Navalnâi era agent, notează Agerpres. 

Reamintim că mai multe țări europene au acuzat Moscova că a fost implicată în otrăvirea cunoscutului opozant şi militant rus anticorupţie. Incidentul a avut loc în august. În timpul unui zbor în Siberia, acestuia i s-a făcut rău, fiind transportat, două zile mai târziu, într-un spital din Germania, la solicitarea Berlinului.
Din analizelor făcute ulterior în trei laboratoare din Europa reiese că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupa Noviciok, o substanţă concepută de specialişti sovietici în scopuri militare. Rezultatele analizelor au fost confirmate și de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Citește și: ”INCREDIBIL! Cum a fost otrăvit Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut contestatar al lui Valdimir Putin”