MENIU

Camera secretă din mormântul lui Tutankhamon, descoperirea secolului?

Camera ascunsă din mormântul lui Tutankhamon

Descoperirea unei încăperi secrete din mormântul lui Tutankhamon ar putea fi descoperirea secolului, cred oamenii de știință.

Căutările unei camere secrete în mormântul lui Tutankhamon reîncep luna aceasta, potrivit The Independent.

O echipă de cercetători de la Universitatea Politehnică din Torino va scana întregul mormânt și zonele adiacente în speranța că se va descoperi cel mai bine păstrat secret al egiptenilor antici: mumia reginei Nefertiti.

Sistemele de radar vor intra în funcțiune în următoarele zile. "Cine știe ce vom descoperi când vom analiza între perimetrul, este o operațiune științifică riguroasă care ar putea dura zile întregi, dacă nu săptămâni", a declarat Franco Porcelli, directorul proiectului.

Este a treia încercare din ultimii doi în care se caută cu ultimele resurse tehnologice rămășițele Reginei care a fost mama vitregă a lui Tutankhamon.

După o serie de teste radar efectuate în 2015 în interiorul mormântului faraonului Tutankamon, o echipă de arheologi a ajuns la concluzia că acesta ascunde şi alte incinte nedeschise, situate în spatele unor uşi secrete din camera mortuară.

Dacă ipoteza se va adeveri, descoperirea celui de-al doilea mormânt regal intact ar reprezenta una dintre cele mai importante realizări arheologice ale timpurilor moderne, informează site-ul National Geographic.

Thuthankhaton a fost un faraon din dinastia a 18-a, conducătorul Egiptului între anii 1333 î.Hr. - 1324 î.Hr., urcând pe tron la 9 ani. El este fiul faraonului Amenhotep IV (Akhenaton) și al reginei Kiya, făcând parte din Noul Regat, dinastia a 18-a, numită și Epoca de aur a faraonilor.

Tutankhamon a murit la vârsta de 19 ani. Se presupune că ar fi fost ucis printr-o lovitură la cap,dar există mai multe teorii. Suspectul principal ar fi fost Ay, succesorul său, al cărui motiv consta în preluarea tronului.

În anul 1925, mumia lui Tutankhamon a fost deschisă și analizată de către echipa lui Howard Carter, descoperirea mormântului său fiind considerată cea mai importantă din secolul XX.

Nefertiti a devenit cunoscută în secolul al XX-lea mai ales datorită bustului (protoma) ei, ajuns în colecția Muzeului egiptean din Berlin, și care face parte în prezent din Muzeul Nou. Bustul lui Nefertiti, în mai multe variante, a fost una din cele mai des copiate sculpturi dintre cele ce ne-au parvenit din Egiptul antic.

Mai multe articole despre:
Tutankhamon nefertiti