MENIU

CALVARUL ALB la Brăila. 20 de sate din judeţ sunt blocate în nămeţi

Calvarul alb la Brăila

Purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, colonelul Ştefan Stoian, a declarat că marţi sunt în continuare izolate 20 de sate din judeţ, în care sunt aproximativ 4.000 de gospodării, iar 13 drumuri judeţene, ca şi DN 22 Brăila-Râmnicu Sărat sunt blocate.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgență Brăila a solicitat sprijin pe calea aerului pentru a se putea ajunge la o gravidă din localitatea Racoviţa.

Potrivit lui Stoian, femeia trebuie preluată din localitatea Racoviţa, unde nu se poate ajunge din cauza viscolului puternic, a vizibilităţii reduse şi a zăpezii abundente. Încă de duminică echipele de salvare încearcă să ajungă la femeia însărcinată care trebuie transportată la spital. Gravida a suferit şi un atac de panică, însă starea ei este stabilă, susţine Stoian.

O altă urgenţă medicală este în localitatea Bordei Verde unde o persoană a suferit o hemoragie digestivă şi are nevoie de asistenţă medicală de specialitate, un elicopter urmând să preia şi acest bolnav. Între timp, ambulanţele au reuşit să ajungă la alte două gravide care prezentau contracţii şi care trebuiau să ajungă la spital, dar şi la un bărbat de 75 de ani din localitatea Mihai Bravu care a suferit un accident vascular cerebral în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ambulanţa a ajuns la bătrân după 14-15 ore, în noaptea de luni spre marţi.

Marţi, efective importante de pompieri, jandarmi şi poliţişti vor fi mobilizaţi pentru deszăpezirea gospodăriilor oamenilor afectaţi de ninsorile abundente. Forţele de ordine vor merge cu lopeţi şi vor deszăpezi gospodăriile bătrânilor din localităţile Tichileşti, Cazasu, Viziru şi Făurei.

Prefectul judeţului Brăila a cerut, luni seară, la comandamentul de iarnă, sprijin ca urmare a faptului că "s-au înmulţit cazurile de femei gravide", fapt ce a generat o reacţie a vicepremierului Liviu Dragnea, care i-a spus că un astfel de lucru e îmbucurător, iar sistemul e pregătit pentru astfel de situaţii.

"S-au înmulţit cazurile - aşa cum ştiţi de la prânz, că am cerut un elicopter pentru intervenţie - s-au înmulţit cazurile astea de femei gravide! Au mai apărut câte un caz, tot la fel de grav ca şi cel de la Racoviţa. A apărut undeva la Batogu, un sat izolat. Încercăm să intervenim, se acţionează de fapt, toată noaptea se lucrează", a spus luni seară prefectul judeţului Brăila, care a solicitat sprijin pentru cele două cazuri dacă nu vor putea fi soluţionate cu forţele locale.

Vicepremierul Dragnea i-a răspuns că va avea tot sprijinul necesar, inclusiv elicoptere de intervenţie, dar a subliniat că numărul ridicat al gravidelor este un lucru bun. "Faptul că, aşa cum aţi spus dumneavoastră, se înmulţesc cazurile astea de femei gravide, ăsta e un lucru bun! Asta trebuie să vă bucure! Trebuie să luaţi toate măsurile ca aceste femei să ajungă acolo unde trebuie în siguranţă", a arătat Dragnea.

Mai multe articole despre:
Brăila cod portocaliu brăila