MENIU

Călin Popescu Tăriceanu, despre creşterea EURO: "Este un atac asupra leului"

Zi neagră pentru banii românilor. LEUL a atins cel mai slab nivel din istorie în raport cu moneda euro, pe fondul scandalului fără precedent declanșat de noul dosar penal pe numele șefului PSD, Liviu Dragnea, dar și al "haosului fiscal" instrumentat de Guvern. Banca Națională a anunțat, luni, un curs de schimb euro/leu de 4,6495, peste cursul istoric din august 2012 - 4,6481 lei/euro. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că "este un atac asupra leului". 

Banca Națională a anunțat, luni, un curs de schimb euro/leu de 4,6495, pe fondul cutremurului de la vârful PSD, cauzat de noul dosar penal al lui Liviu Dragnea, dar și de instabilitatea fiscală creată de pachetul de măsuri anunțat miercuri de Guvern. 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că este vorba de un atac asupra leului.

"Nu sunt bancher, nici economist, dar citiţi declaraţia Guvernatorului BNR cu privire la modul în care a fost manipulat ROBOR pe cursul de schimb. Este vorba de acţiuni speculative, determinate de cei care încearcă ca parte a unei campanii de a afecta situaţia economică. Este un atac asupra leului şi în anul 2008 a fost un atac masiv pe leu pe care BNR l-a contracarat", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.  

În urma unei investigaţii a Consiliului Concurenţei privind presupusul atac speculativ asupra leului din 2008, s-a ajuns la concluzia că nu datele analizate nu indică că ar fi fost vorba de un atac speculativ.

Investigaţia a durat patru ani, iar în raportul Consiliului Concurenţei se preciza că nu există suficiente dovezi din care rezulte manipularea pieței în urma unei înțelegeri.

De menţionat este şi faptul că în timpul atacului speculativ asupra leului din 2008 Călin Popescu Tăriceanu ocupa funcţia de prim-ministru, iar acesta pregătea creşteri importante de pensii şi salarii în sectorul bugetar, precum şi o amplă reformă fiscală (tot atunci a fost introdusă cota unica de impozitare de 16%).

În urma scandalului din 2008, şeful trezoreriei UniCredit Ţiriac, Bogdan Mihoc, a părăsit banca, iar Lucian Isar a pierdut poziţia de vicepreşedinte al Bancpost. 

Mai multe articole despre:
BNR euro leu curs euro leu euro