MENIU

Califul fugar, noul Bin Laden? Liderul ISIS nu are nicio șansă, spun oficialii militari ai Coaliției

Liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, este pe punctul de a-și pierde cele două centre principale ale „califatului" său, dar, deși este pe fugă, ar putea dura ani să fie capturat sau lichidat, au declarat oficiali și experți.

Stăpânii Statului Islamic sunt aproape de înfrângere, evaluează experții militari. Capitalele gemene ale teritoriului grupului, Mosul din Irak și Raqqa din Siria, sunt pe cale să fie cucerite, iar oficialii spun că Baghdadi nu are nici o șansă să se ascundă nicăieri în perimetru de câteva mii de kilometri pătrați de deșert dintre cele două orașe.

„În cele din urmă, el va fi fie ucis, fie capturat, dar nu va putea să rămână în subteran pentru totdeauna", a declarat Lahur Talabany, șeful contraterorismului de la guvernul regional al Kurdistanului, regiunea autonomă kurdă din nordul Irakului.

„Dar acest lucru este încă la câțiva ani depărtare", a declarat acesta pentru Reuters. Una dintre preocupările principale ale lui Baghdadi este aceea de a se asigura că cei din jurul lui nu vor trăda pentru recompensa de 25 de milioane de dolari oferită de Statele Unite pentru a-l aduce în fața justiției, a declarat Hisham al-Hashimi, consillier pe problemele vizând ISIS pentru guvernele Orientului Apropiat.

„Nemaiavând niciun perimetru pe care să-l mai conducă deschis, el nu mai poate pretinde titlul de calif ", a spus Hashimi. " Baghdadi este un fugar și numărul suporterilor lui se micșorează pe măsură ce își pierde teritoriul".

Forțele irakiene au preluat o mare parte din Mosul, orașul din nordul Irakului, unul din centrele de comandă al ISIS, confiscat în iunie 2014, și în care Baghdadi s-a declarat el însuși "calif" sau lider al tuturor musulmanilor la scurt timp după aceea.

Capitala ISIS din Siria, orașul Raqqa, este aproape înconjurată de trupe ale coaliției între militanții kurzi si Armata Arabă Siriană.

Ultimele înregistrări video ale lui Baghdadi îl înfățișează îmbrăcat în haine de culoare neagră, declarând credință „Califatului” din amvonul moscheii medievale Grand al-Nuri din Mosul, în 2014.

Născut Ibrahim al-Samarrai, Baghdadi este un irakian de 46 de ani care s-a despărțit de al-Qaeda în 2013, la doi ani după capturarea și uciderea liderului grupului, Osama bin Laden.