MENIU

Cafeneaua anti-capitalistă a dat faliment din...lipsă de capital! Anarhiștii au rămas fără bani la un an de la deschidere

Foto: Unilad

O cafenea „anticapitalistă” s-a închis după un an din cauza lipsei de bani. Spațiul multifuncțional, cu sediul în Canada, se descria ca o „cafenea anticapitalistă, anticolonială, magazin și spațiu comunitar radical pe teren furat”.

Cafeneaua anarhistă, condusă de proprietarul Gabriel Sims-Fewer, a fost cândva o parte integrantă a comunității din centrul orașului Toronto, cunoscută pentru oferta sa unică prin care clienții erau îndemnați să plătească doar atât cât îi ține buzunarul.

Cafeneaua și-a deschis porțile pentru prima dată publicului în martie a anului trecut, cu dorința de a face băuturile de specialitate din cafea accesibile tuturor - indiferent de clasa lor sau de statutul de venit. Localul a devenit cunoscut pentru că le permitea clienților să plătească cât puteau pentru doza lor de cofeină, precum și pentru că vinde o gamă întreagă de texte revoluționare, lucrări de artă independente și alte produse, scrie Unilad

După 14 luni în care a încercat să se mențină pe linia de plutire, localul a fost nevoit să pună lacătul pe ușă. Anunțul a fost făcut de către proprietar pe site-ul oficial The Anarchist, prin care clienții sunt informați că spațiul va fi închis începând cu 30 mai.

Declarația explică motivele pentru care cafeneaua a fost forțată să-și închidă ușile.

„Din păcate, lipsa bogăției generaționale/capital din punct de vedere etic m-a lăsat în imposibilitatea de a rezista sezonului liniștit de iarnă sau de a crește în modurile necesare pentru a fi sustenabil pe termen lung”, a scris proprietarul.

Gabriel a continuat să mulțumească „partenerilor, prietenilor și familiei lor pentru cantitățile uriașe de sprijin”, adăugând „fără de care aș fi sincer mort, sau cel puțin neadăpostit până acum”.

Mulțumirile finale ale proprietarului au fost pentru „toți clienții care și-au oferit sprijinul lor foarte vocal și, desigur, financiar în ultimul an”.

Cu toate acestea, Gabriel a remarcat că a fost „o experiență uimitoare”.

„Anarhistul a avut un succes uriaș în toate felurile în care am sperat și mi-a oferit atât de multă inspirație și educație pe care plănuiesc să o folosesc în proiecte viitoare”, a continuat proprietarul.

Gabriel a încheiat declarația de încheiere: „La dracu de bogați. La dracu de poliție. La dracu de stat. La dracu de lagărul de exterminare colonial pe care îl numim „Canada”.

Mai multe articole despre:
cafenea anti-capitalism anarhisti cafea