MENIU

Cadidaţii la şcolile profesionale preferă meseriile care se cer în străinătate

<p>Cadidaţii la şcolile profesionale prefere meseriile care se cer &icirc;n străinătate</p>

Prima etapă de înscrieri în învăţământul profesional cu durata de 3 ani a luat sfârşit, iar absolvenţii claselor a VIII-a care nu vor să urmeze un liceu s-au înghesuit la câteva specializări despre care cred că le vor deschide mai multe uşi în viaţă.

Frizer, bucătar sau ospătar sunt printre meseriile cele mai căutate de tinerii care anul acesta termină clasa a VIII-a şi nu doresc să urmeze un liceu.

Din punctul lor de vedere, dacă urmează aceste specializări la o şcoală profesională, în trei ani vor avea un loc de muncă sigur care i-ar putea ajuta să-şi împlinească şi alte vise, cum ar fi să călătorească pe vase de croazieră şi să vadă lumea.

În plus, până termină şcoala, tinerii vor primi bani să se întreţină, o masă caldă pe zi şi vor beneficiaşi de transport gratuit.
„Deja s-a încheiat prima etapă de înscrieri în învăţământul profesional, iar în perioada aceasta au loc probele de selecţie acolo unde sunt mai mulţi candidaţi pe un loc. Cele mai căutate specializări sunt cele de frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, ospătar, bucătar, operator comandă numerică (cei care operează maşinile din fabrici), confecţioner produse textile şi pielărie sau sculer matriţer”, arată experţii în Educaţie, citaţi de Adevărul.

Şi domeniul turismului este foarte căutat de tinerii care îşi doresc ă muncească în străinătate, pe vase de croazieră în special, însă meseria de mecanic auto este de departe cea mai cerută pe piaţa muncii. Felicia Săndulescu, inspector de specialitate în cadrul Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT), a explicat că, anul acesta, învăţământul profesional are o durată de 3 ani şi o ofertă educaţională de aproximativ 38.000 de locuri.

Dintre acestea, cea mai mare cerere pe piaţa muncii este pentru domeniul de mecanică (14.000), 6.000 din aceste locuri fiind pentru specializarea mecanic auto, urmată îndeaproape de tinichigiu-vopsitor auto.