MENIU

Câți oameni ucide poluarea în fiecare an? Cifrele oficiale te fac să fugi de orașe

Aerul toxic pe care îl respirăm poate provoca bronşite, crize de astm, boli cardiovasculare, cancer pulmonar, etc. Iar toate aceste afecțiuni determinate de poluarea aerului, ucid anual milioane de oameni. Mai exact, inhalarea particulelor ultra fine și a gazelor toxice pot crește șansele unui deces prematur, deoarece cauzează probleme respiratorii și cardiovasculare.

„Cea mai mare problemă sunt particulele fine din aer. Acestea au diferite forme și

dimensiuni și provin de la centralele electrice, activități agricole, lucrări de construcție și vehicule. Cele mai periculoase dintre ele sunt cele cu dimensiuni mai mici de 2,5 microni – de aproximativ 30 de ori mai fine decât firul de păr", au explicat cercetătorii.

În acest sens, un studiu realizat de cercetătorii de la Max Planck Institute for Chemistry și London School of Hygiene & Tropical Medicine, vine cu o estimare reală asupra numărului de persoane care mor anual din cauza poluării. Studiul este publicat în jurnalul „The Lancet: Planetary Health".

Pouluarea ucide mai mulți oameni decât accidentele rutiere

„În anul 2015, aproximativ 4,5 milioane de persoane au decedat prematur din cauza bolilor asociate cu poluarea aerului, printre care 237,000 de copii cu vârste sub cinci ani, care au murit din cauza unor afecțiuni respiratorii", au declarat autorii studiului.

Cu alte cuvinte, în medie, 12,329 de persoane au murit zilnic. De asemenea, cercetătorii au făcut o comparație între numărul persoanelor care mor anual din cauza poluării și cei care mor din cauza accidentelor rutire.

Rezultatele au arătat că cifra persoanelor care mor din cauza accidentelor este de 3,5 ori mai mică decât cea a persoanelor care mor din cauza aerului poluat.

Datele oficiale prezentate de Organizația Mondială a Sănătății şi Comisia Europeană arată că traficul supra-aglomerat din marile orașe românești s-a transformat într-o gravă problemă de sănătate publică. România este a cincea țară ca număr de ani de viață sănătoasă pierduți din cauza poluării aerului dintre toate țările membre UE.

Sursa

Mai multe articole despre:
poluare planetă decese oameni