MENIU

Butoiul cu pulbere a explodat în Venezuela. Reacția violentă a lui Putin

Venezuela, aproape de războiul civil

Venezuela este în pragul unui război civil. Opozantul Juan Guaido a anunţat, înconjurat de soldaţi, faza finală pentru înlăturarea preşedintelui Nicolas Maduro. Guvernul de la Caracas a acuzat însă o lovitură de stat, iar armata a declanşat o operaţiune militară împotriva militarilor rebeli.

Anunţul lui Juan Guaido a fost făcut dintr-o bază militară de lângă Caracas. Alături de Guaido a apărut şi un alt opozant eliberat de soldaţi din arestul la domiciliu.

Clipul video a provocat reacţia imediată a Guvernului de la Caracas. Ministrul Apărării a denunţat o tentativă de lovitură de stat, iar soldaţii din tabăra lui Guaido au fost caracterizaţi drept trădători. Iar Guaido şi susţinătorii lui au ajuns ţinta gazelor lacrimogene.

Martorii spun că armata a folosit muniţie de război împotriva civililor care îl susţineau pe Guaido.

Imediat, au venit şi reacţiile de pe plan extern. Guvernul american a anunţat că susţine operaţiunea lui Juan Guaido, pe care îl recunoaşte drept preşedinte. În acelaşi timp, preşedintele Boliviei a acuzat Washingtonul că vrea să provoace haos şi violenţe în Venezuela.

În contextul situaţiei tensionate din Venezuela, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate.

Opoziţia din Venezuela, condusă de Juan Guaido, recurge la acte de violenţă, a acuzat marţi Ministerul rus de Externe, în timp ce preşedintele Vladimir Putin a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate, transmite Mediafax.

"Opoziţia radicală din Venezuela a recurs încă o dată la metode violente de confruntare. În loc să rezolve pe cale paşnică disputele politice, liderii opoziţiei din Venezuela au încercat să amplifice conflictul, să provoace perturbări ale ordinii publice şi confruntări cu forţele de ordine", a transmis marţi seară Ministerul de Externe de la Moscova, citat de agenţia Reuters.

Refugiat în ambasadă

Leopoldo Lopez, unul dintre liderii opoziţie venezuelene, s-a refugiat marţi în ambasada chiliană la Caracas, a făcut cunoscut şeful diplomaţiei de la Santiago de Chile, Roberto Ampuero, citat de dpa şi EFE.

Lopez, soţia sa, Lilian Tintori, şi fiica lor au "intrat ca invitaţi în reşedinţa misiunii noastre diplomatice", a scris pe Twitter ministrul de externe chilian.

"Chile îşi reafirmă angajamentul său faţă de venezuelenii democraţi", a adăugat el.

Leopoldo Lopez, în arest la domiciliu din iulie 2017, a afirmat mai devreme că a fost eliberat de militari, potrivit dpa.

Confruntări violente la Caracas

Confruntări violente au loc marţi între manifestanţi susţinători ai opoziţiei venezuelene şi forţele de ordine, în timp ce guvernul preşedintelui Nicolas Maduro afirmă că a dejucat tentativa ''lovitura de stat'' a opozantului autoproclamat preşedinte Juan Guaido, care mai devreme anunţase dintr-o bază militară că a lansat ''Operaţiunea Libertate'' pentru a-l înlătura definitiv de la putere pe Maduro, relatează Agerpres.

Protestatari au atacat vehicule ale armatei în capitala Caracas, unde un blindat a pătruns în mulţime, provocând un număr încă neclar de răniţi. Numărul celor care protestează la Caracas împotriva lui Maduro este, potrivit Reuters, de ordinul zecilor de mii, în capitală având loc concomitent şi o manifestaţie pro-Maduro.

Grupuri de manifestanţi au incendiat un autobuz şi au aruncat cu pietre în soldaţi lângă baza aeriană La Carlota, de unde Juan Guaido a anunţat anterior prin intermediul reţelelor de socializare că a primit sprijinul unor ''soldaţi curajoşi'' şi a iniţiat ''faza finală'' a înlăturării lui Maduro, lansând totodată un apel către populaţie şi armată să-l susţină.

''Acum este momentul ! Cele 24 de state ale ţării au pornit pe acelaşi drum: nu mai există cale de întoarcere. Viitorul este al vostru: poporul şi armata împreună pentru a pune capăt uzurpării'', a scris Guaido într-un apel pe Twitter.

Mai multe articole despre:
Venezuela