MENIU

Burnei, către mama unei fetiţe moarte pe masa de operaţie: ORICUM MUREA. Ești tânără, faci altul

Burnei, către mama unei fetiţe moarte pe masa de operaţie: ORICUM MUREA. Ești tânără, faci altul

18 decembrie 2013. Doctorul Burnei cheamă televiziunile: face o intervenție în premieră națională pe o fetiță cu scolioză. Fata de opt ani moare pe masa de operație. Știrea se anulează.

Implantul pe care l-a folosit nu era recomandat pentru scolioza asociată bolii de care suferea Andreea. Intervenția i-ar fi lăsat bazinul la fel de strâmb, spun doctori care au avut acces la documentele medicale. Din cauza operației, particule de grăsime din măduvă au migrat în sânge și fata a murit. În plus, Burnei i-a băgat din greșeală și un șurub în măduva spinării.

"Oricum murea", i-a spus doctorul mamei. În ciuda bolii neuromusculare grave, fata putea să mai trăiască ani sau zeci de ani, spun doctorii.

Cazul medicului Gheorghe Burnei. 50 de plângeri au ajuns în fața procurorilor

"Asta-i viața", i-a spus Burnei. "Ești tânără, poți să faci altul".

Trupul fetei a fost dus la Institutul de Medicină Legală (IML) pentru autopsie. Raportul medico-legal descrie o operație riscantă și inutilă: „raportul risc/beneficiu avea o valoare semnificativ defavorabilă pacientei”.

Un doctor de la Marie Curie care cunoaște bine cazul ne-a spus direct: "Andreea e un copil care a fost omorât din neglijență".

Un medic legist de la IML a fost și mai tranșant: "Operația este, din toate punctele de vedere, extremă, agresivă, cu foarte multe riscuri. Beneficiul pentru pacient a fost din start zero tăiat în patru". Legistul a adăugat că operația nu a fost doar o "inutilate absolută", ci și greșită. Burnei a băgat un șurub în măduva spinării, ceea ce ar fi distrus nervii spinali și ar fi dus la paralizie.

Andreea suferea de amiotrofie spinală. Intervenția „nu e recomandată pentru cazuri de amiotrofie spinală, conform literaturii medicale”, ne-a confirmat și Alexandru Thiery, medic specializat în chirurgia spinală și membru în comisia de ortopedie pediatrică din Ministerul Sănătății.

Citeşte mai mult pe casajurnalistului.ro

Mai multe articole despre:
medic ortoped Gheorghe Burnei